πάγκος με διάφορα ναρκωτικά

Ναρκωτικά: Ρεκόρ δεκαετίας στη χρήση κοκαΐνης «έδειξαν» τα λύματα της Αττικής

Τα ναρκωτικά στην χώρα μας πάντα ήταν μεγάλο θέμα τόσο δημόσιας υγείας όσο και κοινωνικό. Τώρα, η πανδημία φαίνεται να έχει διογκώσει πρόβλημα. Οι ειδικοί κατέγραψαν ρεκόρ δεκαετίας στη χρήση κοκαΐνης αλλά και διπλασιασμός στη χρήση αντικαταθλιπτικών σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019 στην Αττική.

Τα ανησυχητικά στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου με θέμα «Χρήση Ουσιών: Μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία».

Ναρκωτικά: Αύξηση των ουσιών μέσα στην πανδημία

Η χρήση κοκαΐνης έχει φτάσει να είναι 3 φορές μεγαλύτερη από την αρχή της πανδημίας. Μάλιστα, το 2020 φαίνεται να είναι η χρονιά με τη μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης εδώ και μια δεκαετία.

Αναλυτικότερα, τον Μάρτιο του 2019 η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν 482 γρ. την ημέρα, ενώ στο πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020, φτάσαμε σε διπλασιασμό (804 γρ/ημέρα) και στο δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο του 2020 σε τετραπλασιασμό, δηλαδή 1837 γρ. ημερησίως. Η αύξηση όμως συνεχίστηκε φτάνοντας τον Μάρτιο του 2021, σε χρήση 2.396 γρ. ημερησίως.

Κατακόρυφη αύξηση όμως σημειώνει και η χρήση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2021 σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης σε σχέση με πριν την πανδημία, τόσο σε πολύ γνωστά ηρεμιστικά (με συστατικά όπως οι ουσίες Οξαζεπάμη και Αλπραζολάμη) όσο και στα Αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ναρκωτικά: Αυτό το επάγγελμα έχει την μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης

In this article