ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Κανονικά από σήμερα οι εμβολιασμοί – Μεγάλη ανταπόκριση στους 45-49 ετών– Εντός Ιουνίου οι εμβολιασμοί των 20άρηδων

Κανονικά διενεργούνται και πάλι από σήμερα οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα κατά covid, μετά την διακοπή για ημέρα χθες, λόγω Πάσχα. Μετά το «άνοιγμα» των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45 – 49 ετών το Μεγάλο Σάββατο, τώρα εμβολιάζονται:

Πολίτες άνω των 30 ετών.

Πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών της ηλικιακής ομάδας 45 – 49 ετών, καθώς σε λίγες ώρες κλείστηκαν 260.000 ραντεβού. Οι πολίτες μεταξύ 45-49 ετών έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Και από την Τετάρτη 5 Μαΐου θα αρχίσει και η χορήγηση του μονοδοσικό εμβολίου της Johnson & Johnson.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς – το Μ. Σάββατο στον ΣΚΑΪ – ανέφερε πως οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα κινηθούν σε επίπεδο ρεκόρ αγγίζοντας τα 2,7 – 2,8 εκατ. τον μήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Ιούνιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται και οι ενήλικες κάτω των 30 ετών, ανοίγοντας ουσιαστικά ο δρόμος για τους 20άρηδες.

«Τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε 66.000 εμβολιασμούς μέσα σε μια ημέρα και οι ρυθμοί επταχύνονται. Από 5 Μαΐου θα έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα διαθέσιμα. Θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί. Καθώς από τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιάζονται και όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες. Δηλαδή όσοι είναι κάτω από 30 ετών», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, για τα συμπτώματα μετά τους εμβολιασμούς μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», για το εμβόλιο της Pfizer, τόνισε η πλειοψηφία, το 85% με 90% δεν αισθάνθηκε απολύτως τίποτα. Όπως ανέφερε, κάποιοι αισθάνθηκαν έναν πονοκέφαλο ελαφρύ ο οποίος διήρκησε για δύο 24ωρα και ίσως κάποια δέκατα έως 37.5.

Αντίστοιχα, για το εμβόλιο από την Astrazeneca, σημειώθηκαν πυρετοί μέχρι 39 για δύο 24ωρα χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα παρά μόνο κάποιες μυαλγίες στο σώμα. «Είναι θέμα οργανισμού», ξεκαθάρισε, εξηγώντας πως σε όλα τα εμβόλια υπάρχει τοπικός πόνος για 10 ημέρες στο σημείο όπου έγινε ο εμβολιασμός.

«Μετά όμως, από τρία 24ωρα η πλειοψηφία δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι θέμα οργανισμού για το πώς θα αντιδράσει κάποιος, όχι θέμα ηλικίας», σημείωσε. Και πρόσθεσε πως το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να γεννά ανησυχία.

In this article