Περίοδος: Πότε η διάρκεια της είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό

γυναίκα κρατά την κοιλιά της που πονάει επειδή της έχει έρθει περίοδος
06-05-2021

Η περίοδος, σύμφωνα με τους ειδικούς στην κλινική Mayo, κρατά από δύο έως επτά ημέρες. Εκτός από τη φυσιολογική διάρκεια της περιόδου γενικά, η περίοδος κάθε γυναίκας έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Εάν η περίοδός σας διαρκεί μία ή δύο ημέρες περισσότερο ή λιγότερο απ’ ότι συνήθως, αλλά δεν έχετε κάποιο άλλο σύμπτωμα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Μπορεί όμως η περίοδος διαρκεί 10 ημέρες ή περισσότερο. Να αλλάξει ξαφνικά η διάρκειά της για τρεις ή περισσότερους κύκλους στη σειρά. Τότε είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

8 προβλήματα που παρουσιάζονται αν η περίοδος διαρκεί περισσότερο από το φυσιολογικό

  • Ενδομήτρια σπειράματα: Πρόκειται για μέθοδο αντισύλληψης. Ο γιατρός τοποθετεί μια ευέλικτη πλαστική συσκευή με ένα καλώδιο χαλκού στο εσωτερικό της μήτρας.
  • Εγκυμοσύνη: Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια κοινή αιτία μη φυσιολογικής εμμηνόρροιας, είναι η εγκυμοσύνη, ενώ μπορεί να απουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα, όπως η ναυτία. Κάθε φορά που μια γυναίκα έχει ασυνήθιστη αιμορραγία, πρέπει να κάνει εξέταση αίματος για να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης.
  • Πολύποδες μήτρας / ινομυώματα: Οι ανωμαλίες της μήτρας, όπως οι πολύποδες ή τα ινομυώματα, μπορούν να προκαλέσουν παρατεταμένες περιόδους επειδή αλλοιώνουν την ενδομητρική κοιλότητα και οδηγούν σε αυξημένη ροή αίματος.
  • Πρόωρη αποβολή: Οι πρόωρες αποβολές είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Περίπου οι μισές εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή πριν καν η γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Πρόκειται για κύστες που αναπτύσσονται στις ωοθήκες, εμποδίζοντας την ωρίμανση των ωαρίων και συχνά προκαλούν υπογονιμότητα.
  • Αντισύλληψη: Οτιδήποτε παρεμβαίνει στις ορμόνες σας μπορεί να προκαλέσει επιμήκυνση της περιόδου σας. Αυτό ισχύει για όλες τις μεθόδους αντισύλληψης, από τα χάπια και τα αυτοκόλλητα επιθέματα μέχρι τον κολπικό δακτύλιο και τα εμφυτεύματα.
  • Παθήσεις: Είναι σπάνιο μεν, αλλά οι υπερβολικά μεγάλες περίοδοι μπορεί να αποτελούν ένδειξη υποκείμενης ασθένειας, όπως ασθένεια του αίματος ή καρκίνος. Η ανώμαλη κολπική αιμορραγία, όπως η αιμορραγία μετά το κολπικό σεξ, η αιμορραγία μεταξύ περιόδων και οι μακρύτερες και βαρύτερες περίοδοι, είναι από τα πρώτα και μερικές φορές το μόνα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  • Περιεμμηνόπαυση: Οι εκδηλώσεις του εμμηνοπαυσιακού συνδρόμου ξεκινούν μερικά χρόνια πριν την τελευταία έμμηνο ρύση. Η μεταβατική αυτή περίοδος από την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας μέχρι την οριστική παύση της εμμηνορρυσίας ονομάζεται περιεμμηνόπαυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Περίοδος: 5 τροφές για να την καθυστερήσετε