Πανδημία: Ο κρίσιμος δείκτης των εισαγωγών στα νοσοκομεία – Κρίσιμο το επόμενο 10ημερο

07-05-2021

Συνεχίζεται η επέλαση του κορονοϊου στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, διασωληνωμένων και θυμάτων. Πιο αναλυτικά, χθες ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία όλης της χώρας ήταν 4.930.

Οι ημερήσιες εισαγωγές ανήλθαν σε 438, με περισσότερες από τις μισές στην Αττική. Την ίδια ώρα, στις Μονάδες παραμένουν 1.154 ασθενείς, από τους οποίους 754 είναι διασωληνωμένοι.

Σε υψηλό επίπεδο παραμένει και ο δείκτης των θανάτων. Χθες καταγράφηκαν 83 νέοι θάνατοι. Από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφει συνολικά 466 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη covid-19.

Η πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ παραμένει. Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 2.365 ασθενείς, με τους 1.948 σε απλές κλίνες. Στη Θεσσαλονίκη οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν χθες το βράδυ σε 1.284, με τους 222 να είναι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών, Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, «ποσοστό 35% από όσους μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν τα καταφέρνουν». Για την κατάσταση αναφορικά με τους διασωληνωμένους, η κ. Παγώνη ανέφερε πως αυτές τις ημέρες είναι σταθερή, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ δεν έχει μειωθεί. «Και δε θα μειωθεί για τις επόμενες δέκα ημέρες», πρόσθεσε μιλώντας στο Mega.

«Είχαμε και πολλούς θανάτους καθημερινά, για αυτό είχαμε και την όποια μείωση στις κατειλημμένες ΜΕΘ», είπε. Και εξήγησε πως «αν κάποιος μπει σε ΜΕΘ, η πορεία του εξαρτάται από την ηλικία του και τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει».

Για τη σταδιακή επανεκκίνηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η κ. Παγώνη απάντησε πως καλώς άνοιξαν η εστίαση και τα καταστήματα. «Είδαμε ότι τα μέτρα τηρούνται, και αυτό είναι σημαντικό. Αλλά τα αποτελέσματα θα τα δούμε το επόμενο δεκαήμερο. Νομίζω ότι θα είναι καλά τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, σημείωσε πως κάθε γιατρός, νοσηλευτής, υπάλληλος που δουλεύει σε νοσοκομείο έχει υποχρέωση να εμβολιαστεί. «Δε χρειάζεται να του το επιβάλει κανείς. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει και πρέπει να το κάνει. Θα συμμορφωθεί. Το 62% των εμβολιασμένων υγειονομικών έχει πάει ήδη στο 85%. Θα το κάνουμε από μόνοι μας, δε χρειάζεται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός», κατέληξε.