θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Οι ασθενείς Covid με νευρολογικά συμπτώματα έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν

Ο κορωνοϊός μπορεί να εμφανισει πολλά συμπτώματα. Ανάμεσα τους και νευρολογικά. Τώρα, νέα διεθνής έρευνα δείχνει πως όσοι νοσηλεύονται με Covid-19 κι έχουν διαγνωσμένα νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν.

Οι ερευνητές της κοινοπραξίας GCS-NeuroCOVID έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open».
Κι ανέλυσαν στοιχεία για 3.744 ασθενείς Covid-19 σε νοσοκομεία διαφόρων χωρών.Το 82% ανέφεραν ή είχαν διαγνωστεί με νευρολογικά συμπτώματα.

Ο κορωνοϊός και τα νευρολογικά συμπτώματα

Διαπιστώθηκε ότι το 82% ανέφεραν ή είχαν διαγνωστεί με νευρολογικά συμπτώματα. Σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα είχαν πονοκεφάλους και οι τρεις στους δέκα απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Μεταξύ των κλινικά διαγνωσμένων συμπτωμάτων, συχνότερα ήσαν η οξεία εγκεφαλοπάθεια (σχεδόν στο 50% των ασθενών), το κώμα (17%) και τα εγκεφαλικά (6%). Οι ασθενείς με οξεία εγκεφαλοπάθεια μπορεί να εμφανίζουν απώλεια συνείδησης, σύγχυση, παραλήρημα ή υπερδιέγερση.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του κορονοϊού να προσβάλει άμεσα τον εγκέφαλο και να προκαλεί μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, τέτοια περιστατικά είναι τελικά πολύ σπάνια, σε λιγότερο από 1% των νοσηλευομένων ασθενών Covid-19.

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι άνθρωποι έχουν μια προϋπάρχουσα νευρολογική πάθηση οποιουδήποτε είδους (χρόνιες ημικρανίες, άνοια, Αλτσχάιμερ κ.α.) εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα νευρολογικών επιπλοκών, αν αρρωστήσουν με Covid-19. Επίσης, οι ασθενείς αυτοί, ακόμη και όταν αναρρώνουν, έχουν πιο αβέβαιη έκβαση της υγείας τους σε βάθος χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τα αντισώματα όσων νόσησαν παραμένουν για τουλάχιστον 8 μήνες

In this article