Γάλα: Γιατί τα παιδιά πρέπει να πίνουν πολύ

παιδί πίνει ένα ποτήρι γάλα
14-05-2021

Το γάλα είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο στην διατροφή ενός παιδιού. Από ένα βρέφος που πίνει μητρικό γάλα μέχρι ένα μεγαλύτερο παιδί τρώει δημητριακά με γάλα έως κι έναν έφηβο που βάζει μέσα σε ένα ρόφημα. Το αγελαδινό συγκεκριμένα, παρέχει μια ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα παιδιά για να μεγαλώσουν και για να αναπτυχθούν σωστά.

Τύποι γάλακτος

Παρόλο που οι περισσότεροι γονείς σκέφτονται το αγελαδινό όταν ακούνε τη λέξη «γάλα», υπάρχει πλέον μια μεγάλη ποικιλία γαλάτων. Τα θρεπτικά συστατικά αυτών των διαφόρων τύπων γάλακτος ποικίλλει σημαντικά.

Οι διαφορετικοί τύποι γάλακτος που μπορούν να πίνουν τα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Αγελαδινό(πλήρες, 2%, 1%, χωρίς λιπαρά / άπαχο, αρωματισμένο ή με προσθήκη σοκολάτας)
  • Εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας, κάσιους και βρώμης)
  • Κατσικίσιο

Θρεπτικά συστατικά στο γάλα

Το αγελαδινό γάλα περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνη Β12. Επιπλέον εμπλουτίζεται με βιταμίνη D (που σημαίνει ότι προστίθεται στο αγελαδινό γάλα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του). Η βιταμίνη Α προστίθεται στο γάλα με μειωμένα λιπαρά, χαμηλά λιπαρά και χωρίς λιπαρά.
Επειδή αυτά είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του παιδιού, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά τα μικρά παιδιά να πίνουν έως και 2 φλιτζάνια γάλα την ημέρα και τα μεγαλύτερα παιδιά να πίνουν 3. Εάν τα παιδιά δεν προτιμούν το αγελαδινό γάλα, έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή η οικογένειά τους είναι vegan, τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα μπορούν να τα βρουν και σε άλλα τρόφιμα.

Τα παιδιά μπορούν να λαμβάνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά χωρίς πιούν γάλα, μέσω μιας καλά σχεδιασμένης διατροφής που περιλαμβάνει και άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνες Α και D. Όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί.

Εναλλακτικές λύσεις στο φυτικό γάλα

Εάν το παιδί σας προτιμά μια εναλλακτική λύση μη γαλακτοκομικού γάλακτος, όπως εκείνο του αμυγδάλου ή του ρυζιού, επιλέξτε κάποιο προϊόν, ενισχυμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D. Επιπλέον, θα πρέπει να είστε βέβαιες ότι προσφέρετε και άλλα τρόφιμα μέσα στην ημέρα στα παιδιά σας που περιέχουν πρωτεΐνες, καθώς τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Θα πρέπει επίσης να αναπληρώνετε και τις άλλες θρεπτικές ουσίες που παρέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως βιταμίνη Α, κάλιο και βιταμίνη Β12

Πόσο αγελαδινό πρέπει να πίνουν τα παιδιά;

  • 1 και 2 ετών: 2 κούπεςτην ημέρα
  • 3 ετών και πάνω: 3 κούπες την ημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
ΠΟΥ: Το μητρικό γάλα δεν συνδέεται με τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού