Χρούσος

Χρούσος στο healthview.gr: “Όλα τα εμβόλια κατά της Covid-19 αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος”

Τη συζήτηση των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων άνοιξαν ξανά τα τρία περιστατικά διαταραχών πήξης αίματος και θρόμβων που εντοπίστηκαν στην Κρήτη. “Όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος”, τονίζει μιλώντας στο healthview.gr, ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος.

Τόσο τα mRNA εμβόλια, όσο και αυτά που κατασκευάζονται με αδενοϊούς αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος και απαιτούν τη χορήγηση πολλών υγρών, αλλά και αυξημένη σωματική δραστηριότητα τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

“Να ξέρετε ότι όλα τα εμβόλια Covid-19 αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος. Όλα! Και τα δύο αυτά που είναι κατασκευασμένα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί αδενοϊούς, (Johnson & Johnson και AstraZeneca) κάνουν αυτό το περίεργο σύνδρομο. Το οποίο το ξέρουμε και από παλιότερα εμβόλια, έχει περιγραφεί”, σημειώνει ο Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, κ. Γεώργιος Χρούσος, και εξηγεί τους λόγους, σε δηλώσεις του στο healthview.gr:

“Μετά τον εμβολιασμό και την ανάπτυξη αντισωμάτων επιτίθεται ο οργανισμός κατά ενός παράγοντα που λέγεται platelet factor-4 και ο οποίος προκαλεί καταστολή των θρόμβων. Όταν λοιπόν με το αντίσωμα τον εξουδετερώσεις αυτόν τον παράγοντα, οι θρόμβοι αρχίζουν και σχηματίζονται. Αυτό το σύνδρομο δεν το κάνουν τα εμβόλια mRNA, όμως και αυτά αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος”, εξηγεί ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμβόλια αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος, γιατί η ίδια η πρωτεϊνη ακίδα του κορονοϊού, έχει τέτοιου είδους δραστικότητα. Γι’ αυτό και το 16% των ανθρώπων που έχουν σοβαρή Covid-19 παρουσιάζουν θρομβώσεις. Και κάποιοι, ελάχιστοι, πεθαίνουν από αυτές.

“Συνιστάται χορήγηση πολλών υγρών και σωματική δραστηριότητα μετά τον εμβολιασμό”

Το “επικίνδυνο” χρονικό διάστημα για την εμφάνιση διαταραχών πήξης αίματος μετά τον εμβολιασμό, είναι 10 ημέρες για τα mRNA εμβόλια (Moderna, Pfizer) και 21 μέρες (3 εβδομάδες) για τα εμβόλια των αδενοϊών (Johnson & Johnson και AstraZeneca).

Στο διάστημα αυτό, καλό είναι -λένε οι γιατροί- οι εμβολιασμένοι να πίνουν πολλά υγρά και να έχουν σωματική δραστηριότητα. Και οι δύο αυτές προληπτικές ενέργειες μπορούν να σώσουν ζωές, υπογραμμίζουν.

“Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους που εμβολιάζονται μια συμβουλή. Πολλά νερά και κίνηση. Αυτά τα επεισόδια είναι σπάνια, αλλά ακόμη κι όταν συμβαίνουν, συμβαίνουν γιατί κάπου λιμνάζει το αίμα. Είναι αυτονόητο, αλλά καμιά φορά τα αυτονόητα δεν λέγονται. Το αίμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διαλυμένο, κι αυτό σημαίνει νερό και υγρά. Το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται να κινούμαστε, ώστε το αίμα να κυκλοφορεί στα πόδια, στο κεφάλι και παντού. Δεν μπορείς να μένεις ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι. Και γι’ αυτό οι άνθρωποι συχνά μετά τα χειρουργεία παθαίνουν θρομβώσεις, επειδή ακινητοποιούνται πολύ στο κρεβάτι”, καταλήγει ο κ. Χρούσος.

In this article