δωμάτιο σε νοσοκομείο με ασθενείς που τους έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Ένας στους επτά ασθενείς εμφανίζει αργότερα τουλάχιστον μία νέα πάθηση

Ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή ίωση. Είναι επικίνδυνος. Ακόμα κι αν κάποιος το περάσει ελαφρά, μπορεί να αφήσει τα σημάδια του στην υγεία μας. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως το 14% των ενηλίκων, δηλαδή ένας στους επτά, που τον μολύνει ο κορωνοϊός εμφανίζει μετά τουλάχιστον ένα νέο πρόβλημα υγείας που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Το οποίο μάλιστα απαιτεί ιατρική παρακολούθηση.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ). Ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 267.000 άτομα 18 έως 65 ετών που διαγνώστηκαν με Covid-19 εντός του 2020. Ως λήξη της οξείας φάσης της νόσου θεωρήθηκαν οι τρεις εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Κορωνοϊός: Τα προβλήματα που εμφάνιζαν

Τέσσερις μήνες μετά την οξεία φάση της Covid-19, αρκετοί άνθρωποι εμφάνιζαν διάφορα προβλήματα που δεν είχαν προηγουμένως. Για παράδειγμα χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, αμνησία, διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά και στο ήπαρ, αγχώδη διαταραχή, κόπωση κ.α.

Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, το αν υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα και το αν χρειάστηκε κάποιος να νοσηλευθεί για Covid-19.

Ακόμη όμως και οι νεότεροι σε ηλικία (κάτω των 50 ετών), όσοι πέρασαν τη νόσο Covid-19 στο σπίτι τους και όχι στο νοσοκομείο, καθώς και όσοι πριν τον κορονοϊό ήταν γενικά υγιείς, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα -έως και έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19- να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν προϋπήρχε.

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται παγκοσμίως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων με διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας μετά από Covid-19. Όπως ανέφεραν είναι ακόμη πρόωρο να προβλέψει κανείς πόσο πολύ μπορεί να κρατήσουν τα «μεθεόρτια» του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Η υπνική άπνοια στα υποκείμενα που αυξάνουν τον κίνδυνο

In this article