Lockdown: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων – Νέο άνοιγμα δραστηριότητων – Αποφάσεις για γυμναστήρια και δεξιώσεις

28-05-2021

Ένα ακόμη βήμα επιστροφής στην κανονικότητα γίνεται σήμερα, με την άρση κάποιων περιορισμών. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει για την αξιολόγηση των στοιχείων και θα αποφασίσει για τα επόμενα… ανοίγματα.

Την ίδια στιγμή, ανοίγουν σήμερα τα υπαίθρια θέατρα και ακολουθεί το άνοιγμα των γυμναστηρίων τη Δευτέρα 31 Μαΐου. Η επιστροφή στα γυμναστήρια προβλέπει δύο υποχρεωτικά self test για κάθε εργαζόμενο την εβδομάδα. Καθώς και περιορισμούς όπως έναν αθλούμενο ανά 10 τ.μ., ανοιχτά παράθυρα, κλειστό κλιματισμό και κλειστά αποδυτήρια.

Αρχές Ιουνίου αναμένεται και η επανέναρξη των δεξιώσεων των γάμων και των βαπτίσεων. Το πλαίσιο αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Σημειώνεται πως υπάρχουν αντιδράσεις του κλάδου για τους περιορισμούς που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται η άρση απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση αλλά και το όριο των όριο των 100 ατόμων. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έχει εισηγηθεί να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και για την εστίαση όσον αφορά τα άτομα.

Οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας

Τα στοιχεία πάντως για την πορεία της πανδημίας επιτρέπουν αισιοδοξία για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Τα κρούσματα υποχωρούν ή είναι σταθερά στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πλέον σταθερά κάτω από 300. Ενδεικτικά το τελευταίο 24ωρο (έως και χθες το βράδυ0 έγοναν 259 εισαγωγές covid ασθενών. Μείωση κατά 13,8% καταγράφεται και στον αριθμό των διασωληνωμένων, σε μία εβδομάδα.

Στα νοσοκομεία της χώρας χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 2.844 covid ασθενείς. Oι 1.970 βρίσκονταν σε απλές κλίνες και οι 874 σε Μονάδες.