γυναίκα κρατά μια καρδιά

Καρδιά: Τα μικρότερα αδέλφια κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικο ρόλο για την καρδιά και την υγεία της. Τώρα, μια νέα έρευνα Σοηυηδών επιστημόνων δείχνει πως τα πρωτότοκα παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο για μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά, σε σχέση με τα μικρότερα αδέλφια τους.

Η καρδιά και η κληρονομικότητα

Όμως, οι άνθρωποι που έχουν μία πολυμελή οικογένεια, με πολλά αδέλφια, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό αφορά, επίσης, τον αριθμό και την ηλικία των αδελφών. Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον καθηγητή Πέτερ Νίλσον του Πανεπιστημίου Λουντ του Μάλμε. Κι ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 2,62 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι τα πρωτότοκα παιδιά -αγόρια και κορίτσια- έχουν γενικά μικρότερο κίνδυνο για μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά και στεφανιαία επεισόδια, σε σχέση με τα επόμενα αδέλφια. Εάν ληφθεί υπόψη και το μέγεθος της οικογένειας, οι άνδρες με ένα ή δύο αδέλφια έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σε σχέση με όσους δεν έχουν αδέλφια. Εκείνοι με τέσσερα ή περισσότερα αδέλφια μεγαλύτερο κίνδυνο.

Παρομοίως, όσοι έχουν ένα ή δύο αδέλφια, έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με εκείνους χωρίς αδέλφια. Από την άλλη, εκείνοι με τρία ή περισσότερα αδέλφια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Ανάλογη είναι η εικόνα στις γυναίκες. Σε σχέση με όσες δεν έχουν αδέλφια, εκείνες με τρία ή περισσότερα αδέλφια έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, ενώ εκείνες με δύο ή περισσότερα αδέλφια έχουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επίσης, οι γυναίκες με ένα ή περισσότερα αδέλφια έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσες δεν έχουν καθόλου αδέλφια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες

In this article