Κορωνοϊός: Πως προστατεύει η μεσογειακή διατροφή

ασθενής που τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός στο νοσοκομείο
31-05-2021

Φαίνεται πως ο κορωνοϊός μπορεί να μας χτυπήσει πιο ελαφρά εάν ακολουθούμε μεσογειακή διατροφή. Αυτό επιβεβαιώνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Navarra της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Department of Nutrition του Πανεπιστημίου Harvard.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Οι ειδικοί ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες των 9.677 συμμετεχόντων εθελοντών. Οι εθελοντές κατέγραψαν τις συνήθειες τους μέσω ερωτηματολογίων. Στη συνέχεια, οι ειδικοί τις αξιολόγησαν με βαθμολογία 0-9 ανάλογα με το πόσο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα ήταν το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν.

Παράλληλα, κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 εξετάστηκε πόσοι συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός και μεσογειακή διατροφή

Τα αποτελέσματα έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας και της πιθανότητας νόσησης από τον κορωνοϊό. Όσο το μοντέλο διατροφής των συμμετεχόντων ήταν πιο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα νόσησης.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μοντέλο διατροφής που αξιολογήθηκε με βαθμολογία μεγαλύτερη του 6, παρουσίαζαν τη χαμηλότερη πιθανότητα νόσησης. Στη δημοσιευμένη αυτή επιδημιολογική έρευνα αναφέρεται και το άρθρο «Μικροθρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και Μεσογειακή δίαιτα: ένας πιθανός προστατευτικός ρόλος έναντι του COVID-19, μέσω της τροποποίησης της δράσης και του μεταβολισμού του PAF».

Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients από μέλη της ερευνητικής ομάδας του Ομότιμου Καθηγητή Βιοχημείας & Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Δημόπουλου, της Καθηγήτριας Βιοχημείας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σ. Αντωνοπούλου και της Προϊσταμένης του Τμήματος Κλινικής Διατροφής στο ΓΝΑ Κοργιαλένειο – Μπενάκειο και διδάσκουσας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δρ. Π. Ντετοπούλου.

Στο άρθρο αυτό τα μέλη της Ελληνικής ομάδας διατύπωσαν την άποψη της πιθανής προστατευτικής δράσης της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Βασίστηκαν στον προτεινόμενο από την ομάδα τους βιοχημικό μηχανισμό δράσης του κορωνοϊού. Τον ίδιο μηχανισμό που έχουν περιγράψει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις τους.

Ίδιο συμπέρασμα και από άλλη έρευνα

Το ίδιο σχεδόν διάστημα με την παραπάνω επιδημιολογική έρευνα δημοσιεύτηκε τον Μάϊο του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients μία “έρευνα απόδειξης της ιδέας” , των Ιταλικών Πανεπιστημίων του Τορίνο και Παλέρμο, με τίτλο “Μεσογειακή δίαιτα και λοίμωξη SARS-COV-2: Υπάρχει κάποια σχέση; Μια μελέτη απόδειξης της ιδέας” , που έγινε σε 1206 συμμετέχοντες εθελοντές για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021.

Η έρευνα αυτή επίσης επιβεβαιώνει την ευεργετική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι του κορωνοϊού. Σε αυτή την έρευνα των Ιταλικών Πανεπιστημίων, αναφέρεται επίσης το άρθρο στο Nutrients τον Ιανουάριο του 2021, στο οποίο η Ελληνική ομάδα διατύπωσε τον βιοχημικό μηχανισμό για την πιθανή προστατευτική δράση της Μεσογειακής δίαιτας έναντι της νόσου COVID-19. Επιπλέον, γίνεται και εκτενής αναφορά στο δημοσιευμένο έργο της τελευταίας δεκαπενταετίας της Ελληνικής ομάδας για τον προτεινόμενο μηχανισμό της ευεργετικής δράσης που ασκεί η Μεσογειακή δίαιτα μέσω της αναστολής του φλεγμονώδους και θρομβωτικού Παράγοντα Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων (PAF).

Με τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών των παραπάνω Πανεπιστημίων, ενισχύεται και ο βιοχημικός μηχανισμός που προτείνεται από την Ελληνική ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι ασθενείς βιώνουν διαταραχή ύπνου, άγχος και κατάθλιψη