Self-test: Τι αλλάζει από τις 19 Ιουνίου – Νέα κανάλια διανομής και νέοι δικαιούχοι

κορονοϊός
10-06-2021

Νέα κανάλια διανομής για τη διάθεση των δωρεάν self-test εξετάζει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να σταματήσουν να τα χορηγούν μετά τις 19 Ιουνίου. Πλέον στο «τραπέζι» βρίσκεται η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα σούπερ μάρκετ.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε προχθές ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος. Σε ανάρτησή του ανέφερε:

«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων». Σημειώνεται πως την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από τρία τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

Την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν από τρία τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών που δεν έχουν – εάν δεν απαιτείται για την εργασία τους – υποχρέωση δήλωσης του αποτέλεσματος του οικιακού τεστ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει πως η διανομή μπορεί να γίνεται από τα σούπερ μάρκετ».

Σε ερώτηση για πώς θα γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου για δωρεάν self test, και για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα. Ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι για να προμηθευτεί δωρεάν το τεστ». Προανήγγειλε δηλαδή μια νέα διαδικασία όπου ο ΑΜΚΑ δεν θα είναι προαπαιτούμενος.

Νέοι δικαιούχοι

Εκτός από τα κανάλια διανομής των self-test στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται και αλλαγές στους δικαιούχους. Άλλωστε, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει συζητήσει το θέμα της μη διενέργειας self test σε πλήρως εμβολιασμένους. Επιπλέον, με το κλείσιμο των σχολείων από την υποχρέωση του self testing βγαίνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόσβαση στον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο θα έχουν οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό. Επίσης, πολίτες που εντάσσονται τώρα στη διαδικασία εμβολιασμού και είναι ενεργοί κοινωνικά όπως οι κάτω των 30 ετών.