Αλκοόλ: Η πανδημία μείωσε την κατανάλωση

ποτήρι κρασί και αλκοόλ
11-06-2021

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρήκαν τρόπους να αντιμετωπίσουν την πανδημία και την καραντίνα που έφερε. Φαίνεται όμως πως δεν στράφηκαν στον αλκοόλ. Το αντίθετο μάλλον.

Το αλκοόλ στα χρόνια της πανδημίας

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που συμπεριέλαβε 21 ευρωπαϊκές χώρες, σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση αλκοόλ σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020. Η έρευνα περιλαμβάνει και την Ελλάδα, όπου η μείωση ήταν αισθητή.

Oι μεγαλύτερες μέσες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν σε Αλβανία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα (μείωση περίπου 20%, σε δείγμα 470 ατόμων) και Φινλανδία. Στον αντίποδα, η Βρετανία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου η κατανάλωση αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας.

Η έρευνα

Η έρευνα «European Alcohol and Covid-19 Survey», η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Addiction» (Εθισμός), συνέλεξε δειγματοληπτικά στοιχεία από σχεδόν 32.000 άτομα, καταναλωτές, στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης οφειλόταν στη μείωση των περιστατικών βαριάς μέθης.

Όσοι ανέφεραν αυξημένα επίπεδα στρες -π.χ. εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και μείωσης του εισοδήματός τους που επέφερε η πανδημία ή δραστικών αλλαγών στην καθημερινότητά τους- ήταν λιγότερο πιθανό να μειώσουν το αλκοόλ. Από την άλλη, εκείνοι με το μεγαλύτερο εισόδημα εμφάνισαν την μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Καταστρέφει τον εγκέφαλο ακόμα και σε μικρές δόσεις