γυναίκα που πονάει στην ευαίσθητη περιοχή επειδή έχει ουρολοίμωξη

Ουρολοίμωξη: Δέκα μέτρα για να την αποφύγετε

Η ουρολοίμωξη προκαλείται όταν εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα βακτήρια, επηρεάζοντας τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα. Κι ορισμένοι είναι πολύ ευαίσθητοι σε αυτό.

Όλοι μπορούν να αναπτύξουν λοίμωξη του ουροποιητικού, είναι όμως συχνότερη στις γυναίκες προκαλώντας επώδυνη ούρηση και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

10 μέτρα για να αποφύγετε την ουρολοίμωξη

  • Ούρηση μετά το σεξ: Είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους πρόληψης μιας λοίμωξης του ουροποιητικού. Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ουρήσετε, είναι σημαντικό να το κάνετε προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια.
  • Αποφεύγετε το μπάνιο μετά το σεξ: Τα χημικά στα άλατα μπάνιου και κάποια καθαριστικά προϊόντα, είναι πιθανό να ερεθίσουν την ουρήθρα και να σας κάνουν πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις.
  • Καλή ενυδάτωση: Είναι σημαντικό να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας, καθώς έτσι απομακρύνετε τα βακτήρια και βοηθάτε την καλή λειτουργία των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
  • Αποφεύγετε καφεΐνη και αλκοόλ: Και οι δύο ουσίες ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη, γεγονός που δεν βοηθά στην αντιμετώπιση πιθανής λοίμωξης. Εκτός από τον καφέ, αποφεύγετε τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.
  • Πίνετε τσάι: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πράσινο τσάι έχει αντιμικροβιακή δράση, ειδικά στο βακτήριο E. coli που προκαλεί λοιμώξεις του ουροποιητικού. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Τέλος, είναι ιδανικό για τη διατήρηση της υγείας του κόλπου.
  • Χυμός κράνμπερι: Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και κατά 26%. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο συγκεκριμένος χυμός είναι επωφελής σε γυναίκες με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού.
  • Βιταμίνη C: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C ή η λήψη συμπληρωμάτων αποτρέπει την υπερανάπτυξη βακτηρίων, επειδή δημιουργεί όξινο περιβάλλον στα ούρα. Οι ειδικοί συστήνουν την πρόσληψη τουλάχιστον 75mg βιταμίνης C καθημερινά.
  • Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής: Όσο πιο καθαροί είναι οι δύο σύντροφοι, τόσο αποφεύγεται ο κίνδυνος λοίμωξης του ουροποιητικού. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα υπερβολικά σωματικά υγρά (σάλιο), αλλά και σπερματοκτόνα, λιπαντικά κλπ. Οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων πρέπει να είναι καθαρό.
  • Μην μένετε με υγρά ρούχα: Το ζεστό και υγρό περιβάλλον ευνοεί την υπερανάπτυξη βακτηρίων. Είναι σημαντικό να βγάζετε πάντα τα βρεγμένα ρούχα, π.χ. μαγιό ή ρούχα με ιδρώτα.
  • Αποφεύγετε τα περιττά: Οι γυναίκες που είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση διαφράγματος, κυπέλλου περιόδου ή σεξουαλικών παιχνιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ουρολοίμωξη: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε για να την αποφύγετε

In this article