Εμβολιασμοί: «Άνοιξαν» τα ραντεβού για όλους άνω των 18 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια

16-06-2021

«Άνοιξαν» σήμερα τα ραντεβού για τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) για τους πολίτες 18-24 ετών. Πλέον όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν πρόσβαση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της covid-19.

Μέχρι σήμερα – νωρίς το πρωί – πραγματοποιήθηκαν 7.041.432 εμβολιασμοί. Από αυτούς 4.302.150 με τουλάχιστον 1 δόση και 2.911.340 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

Την ίδια στιγμή, κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με τη 2η δόση του εμβολίου AstraZeneca. «Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca» τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την 1η δόση και για τους οποίους εκκρεμεί η 2η, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, συνιστάται στα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο. Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

α. Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό μέσω του emvolio.gov.gr.

β. Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Απαιτείται έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό μέσω του emvolio.gov.gr.

γ. Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.