δωμάτιο σε νοσοκομείο με ασθενείς που τους έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Πως οι διαταραχές στον ύπνο αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι άνθρωποι που δεν έχουν καλό ύπνο κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν με βαριά Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτό δείχνει μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ο ύπνος και ο κορωνοϊός

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ύπνου «Sleep». Σύμφωνα με το Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 46.500 άτομα με μέση ηλικία 69 ετών. Από αυτά, τα 8.422 είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό. Οι συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως απαντήσει σε ερωτήματα για την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους και για πιθανά προβλήματα αϋπνίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι με Covid-19 είχαν τη χαμηλότερη «βαθμολογία» στον ύπνο τους είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό και να πεθάνουν εξαιτίας του. Η σχέση κακού-ύπνου σοβαρής Covid-19 ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα την παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Ακόμη και οι άνθρωποι με πιο περιστασιακό κακό ύπνο φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για νοσηλεία και θάνατο, όταν έχουν λοίμωξη Covid-19, αν και αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες. Ο χρόνιος ανεπαρκής και διαταραγμένος ύπνος είναι γνωστό ότι επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την πιθανότητα θρόμβωσης, κάτι που επιδρά αρνητικά στην έκβαση της Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Το σημάδι που δείχνει πως ίσως έχετε περάσει COVID

In this article