Στο Ηράκλειο Κρήτης τα 19 από τα 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα (ινδικής)

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ
24-06-2021

Απότομη άνοδο εμφάνισαν στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα (που αναφερόταν αρχικά ως η ινδική μετάλλαξη) του κορονοϊού, καθώς εντοπίστηκαν 18 καινούρια, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή ήταν 11, που σημαίνει πως πλέον είναι συνολικά 29.

Από τα 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα που καταγράφηκαν συνολικά στην Ελλάδα, τα δεκαεννιά έχουν εντοπιστεί στο Ηράκλειο, τα πέντε στην Αττική, ένα στην Αχαΐα, δύο στην Θεσσαλονίκη, ένα στην Κορινθία και ένα στις πύλες εισόδου της χώρας και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Εντωμεταξύ, σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι με συμμετοχή του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά τονίστηκε η μεγάλη ανησυχία των υγειονομικών αρχών για την Κρήτη, καθώς φαίνεται να υπάρχει εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, η οποία παρουσιάζει ταχύτητα διασποράς κατά 60-70% μεγαλύτερη από το στέλεχος Άλφα, της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην ίδια σύσκεψη αναφέρθηκε, επίσης, πως μετά τα κρούσματα θρόμβωσης από τον εμβολιασμό που εντοπίστηκαν στην Κρήτη, παρατηρήθηκε μικρός ρυθμός μείωσης των εμβολιασμών και ειδικά με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ετσι, περιφερειάρχες και δήμαρχοι του νησιού κλήθηκαν να βρουν τρόπους να πείσουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, καθώς ο φόβος της διασποράς των μεταλλάξεων εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου είναι ορατός. Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θόδωρος Λιβάνιος, περιφερειάρχες και δήμαρχοι της Κρήτης.

29 μεταλλαγμένα κρούσματα από τον ιό Δέλτα σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση που εξέδωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 19 άτομα με τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ηράκλειο της Κρήτης, 5 στην Αττική, 1 στην Αχαΐα, 2 στη Θεσσαλονίκη, και 1 στην Κορινθία.

Θεωρείται μάλιστα σχεδόν βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός σύντομα θα αυξηθεί με τις νέες διαγνώσεις.

Δείτε τον σχετικό πίνακα με τα μεταλλαγμένα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα σε απόλυτους αριθμούς:


Η εικόνα των μεταλλαγμένων στην Ελλάδα σήμερα

Συνολικά, καταγράφηκαν 481 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα στην περίοδο 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου 2021. Από αυτά, τα 305 αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7 και 155 αφορούν στην «νιγηριανή» μετάλλαξη, την επονομαζόμενη B.1.1.318.

Αυτό σημαίνει φυσικά πως «καλπάζει» και η «νιγηριανή» μετάλλαξη, η οποία είναι 35% πιο μεταδοτική από την βρετανική, αλλά λιγότερο μεταδοτική από την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εμφανίζει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη από την βρετανική έως και 70%.

Συγκεκριμένα, στο βόρειο Αιγαίο το “νηγιριανό” αποτελεί το 40% των νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων, ενώ το 60% αφορά στη βρετανική μετάλλαξη. Στη Στερεά Ελλάδα αποτελεί το 38,18% των νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων, ενώ το 61,82% αφορά στη βρετανική μετάλλαξη.

Στον παρακάτω πίνακα, φαίνεται πως ειδικά στο βόρειο Αιγαίο και την Στερεά Ελλάδα, το «νιγηριανό» στέλεχος δείχνει να κερδίζει επικίνδυνα έδαφος:

Η βρετανική μετάλλαξη λοιπόν διατηρεί τα «σκήπτρα», η «νιγηριανή» ανεβαίνει επικίνδυνα, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί το Νο1 κίνδυνο, με τους ειδικούς να λένε πως αν συνεχιστεί η εξάπλωσή της, δεν θα αργήσει να επικρατήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δείτε τον σχετικό πίνακα: