Καρκίνος στο κεφάλι: Αυτά είναι τα συμπτώματα

ασθενής που την έχει χτυπήσει ο καρκίνος στο κρεβάτι
10-07-2021

Ο καρκίνος μας τρομάζει όλους. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μορφή όπως εκείνη στο κεφάλι. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε πως ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αρκεί να ξέρουμε τα σημάδια ώστε να πάμε στον γιατρό γρήγορα.

Οι όγκοι που αναπτύσσονται στο κεφάλι είναι στην πλειοψηφία τους δευτεροπαθείς. Δηλαδή αποτέλεσμα μετάστασης από όγκο που εμφανίστηκε αλλού στο σώμα, όπως στον μαστό ή στον πνεύμονα. Οι δευτεροπαθείς όγκοι στο κεφάλι είναι σπάνιοι.

Ακόμη πιο σπάνιοι είναι οι πρωτοπαθείς. Όταν δηλαδή ο καρκίνος ξεκινά από κάποια περιοχή του εγκεφάλου.

Τόσο οι πρωτοπαθείς όσο και οι δευτεροπαθείς όγκοι στο κεφάλι είναι αρκετά «ύπουλοι». Προκαλούν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κάποιος σωστά.

Κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την ακριβή περιοχή του κεφαλιού στην οποία εμφανίζεται ο καρκίνος.

Καρκίνος στο κεφάλι: Τα τέσσερα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε

  • Επιληπτική κρίση: Περίπου το 60% των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο στο κεφάλι εκδηλώνουν τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση με σπασμούς. Λόγω της παρεμβολής του όγκου στο ηλεκτρικό κύκλωμα του εγκεφάλου. Για πολλούς μάλιστα, η κρίση είναι η πρώτη ένδειξη του προβλήματος. Μια επιληπτική κρίση δεν είναι ποτέ αθώα, είτε οι σπασμοί εκδηλώνονται σε ολόκληρο το σώμα είτε τοπικά, πρέπει πάντοτε να αξιολογείται από τον γιατρό.
  • Προβλήματα μνήμης: Οι όγκοι που εντοπίζονται στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, δηλαδή στην περιοχή που ελέγχει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη σκέψη γενικότερα, προκαλούν συχνά κενά μνήμης και διαταραχές της ομιλίας. Αν σας συμβαίνει συχνά να μην μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα κοινών αντικειμένων ή ζητάτε να σας επαναλάβουν την ερώτηση που μόλις σας έκαναν καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Μυϊκή αδυναμία: Ο όγκος που πιέζει ευαίσθητους ιστούς στο εγκεφαλικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της δύναμης ή και παράλυση. Επισκεφτείτε άμεσα το πλησιέστερο νοσοκομείο σε περίπτωση που εκδηλώνετε αδυναμία ή μούδιασμα στα χέρια, στα πόδια ή στο πρόσωπο που δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια προφανή αιτία –όπως π.χ. η κακή στάση του σώματος–και δεν υποχωρεί μετά από μερικά λεπτά.
  • Πονοκέφαλος: Περίπου το 50% των ανθρώπων με καρκίνο στο κεφάλι εκδηλώνει πονοκεφάλους όταν ο όγκος ασκεί πίεση στα ευαίσθητα στον πόνο αιμοφόρα αγγεία και νεύρα του εγκεφάλου. Οι πιθανότητες να οφείλεται ο πονοκέφαλος σε όγκο στο κεφάλι είναι λιγότερες από 1%. Ωστόσο, αν ο πόνος εμφανίζεται συχνά ή επιδεινώνεται σε διάστημα μερικών εβδομάδων και αν δεν παρουσιάζει βελτίωση με τα παυσίπονα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν εκδηλώνεται αμέσως μόλις ξυπνάτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Όσοι έχουν καρδιακή ανεπάρκεια κινδυνεύουν περισσότερο