Θάλασσα: Ποιες είναι ασφαλέστερες ώρες για ηλιοθεραπεία

γυναίκα δίπλα στην θάλασσα κάνει ηλιοθεραπεία
14-07-2021

Καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν γίνεται χωρίς μπάνιο στην θάλασσα και ηλιοθεραπεία. Βέβαια, ακόμα και για εμάς τους Έλληνες που δεν είμαστε τόσο λευκοί όσο οι Σκανδιναβοί για παράδειγμα, ο ήλιος θέλει προσοχή.

Προσοχή στην ηλιοθεραπεία όταν πάμε στην θάλασσα

Πλέον είναι γνωστό ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι καταστροφική για το δέρμα μας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε τις λιγότερο κακές ώρες για την έκθεσή μας. Σε γενικές γραμμές από τις 11 το πρωί μέχρι τις 16:00-17:00 πρέπει να αράζουμε στο bar, στο δωμάτιο με το air condition, σε κάποια ουρά δημόσιας υπηρεσίας. Κάπου εκτός από την ξαπλώστρα με απευθείας έκθεση στον Ήλιο.

Αυτός ο κανόνας δεν χωράει ερμηνείες και προσαρμογές γιατί δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά ανάλογα με τις συνθήκες. Η πεποίθηση που θέλει τον Αύγουστο να έχει πιο έντονη και βλαβερή ακτινοβολία από τους υπόλοιπους μήνες, είναι μύθος. Για να καταλάβουμε καλύτερα την επίδραση της UV ακτινοβολίας αρκεί να σκεφτούμε πως σε μόλις 5 λεπτά δεχόμαστε την ίδια ακτινοβολία που θα δεχόμασταν αν καθόμασταν ένα γεμάτο δίωρο 16:00 με 18:00.

Σε κάθε περίπτωση το αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30 είναι απαραίτητο, όμως δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να το χρησιμοποιούμε και σωστά και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρόσωπο και να μην ξεχνάμε να το ανανεώνουμε ανά δίωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θάλασσα: Τι πρέπει να προσέχουμε