Μετάλλαξη Δέλτα: Τι ισχύει από σήμερα στην εστίαση και τους ελέγχους – Οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους

16-07-2021

Υπό τη «σκιά» της μετάλλαξης Δέλτα και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, νέο πλαίσιο λειτουργίας για την εστίαση. Πλέον οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας διαιρούνται σε μεικτούς και αμιγείς.

Συγκεκριμένα, από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου όλοι οι πελάτες σε καφέ, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια είναι υποχρεωτικά καθήμενοι. Στους μεικτούς χώρους επιτρέπεται η παρουσία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών – και θα λειτουργούν μόνο σε ανοιχτούς χώρους.

Στους αμιγείς χώρους δεν επιτρέπονται ανεμβολίαστοι. Το μέτρο αφορά όλους τους κλειστούς χώρους και θα λειτουργούν με πληρότητα 85%. Αφορά κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα. Στους χώρους αυτούς θα μπορούν να μπαίνουν και ανήλικοι με self-test.

Στο χώρο του αθλητισμού, οι αγώνες θα παρακολουθούνται μόνο από εμβολιασμένους σε όλους τους χώρους. Προβλέπεται χωρητικότητα 80%, με το 5% να αφορά ανηλίκους, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε self test.

Πρόστιμα και παραβάσεις:

Πρώτη παράβαση. Για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας. Αντίστοιχα, για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., προβλέπεται  πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες.

Δεύτερη παράβαση. Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

Τρίτη παράβαση. Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημέρες.

Επιβολή κυρώσεων προβλέπεται ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης, βάσει αποδεικτικού υλικού μέσω ανάρτησης στα social media.

Σημειώνεται πως η είσοδος σε χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης προβλέπει έλεγχο των συναφών πιστοποιητικών από την ψηφιακή εφαρμογή covidfree.gr.

Ειδικά μέτρα για τα νησιά

Από αύριο 17 Ιουλίου και εξής οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση, σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια ως πλήρωμα:

Θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid. Ενώ θα υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Νέο πλαίσιο και στις κατασκηνώσεις

Αλλαγές και στο πλαίσιο λειτουργίας των κατασκηνώσεων ανακοινώθηκαν μέτα την αύξηση των κρουσμάτων και στις δομές αυτές. Ειδικότερα:

Για την είσοδο στην κατασκήνωση, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών.

Κατά την διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με την μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση. Ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μια με self test και μια με rapid.

Επιπλέον, δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.