Υπνική Άπνοια: Η θεραπεία της σώζει το μυαλό

26-12-2016

Υπνική άπνοια είναι η διαταραχή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Είναι κάτι που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τώρα, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η υπνική άπνοια ίσως σχετίζεται με την πρόωρη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και τη νόσο Alzheimer.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) μελέτησαν 2.470 εθελοντές ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο με σκοπό να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της άπνοιας στις νοητικές τους λειτουργίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας τους, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Neurology», έδειξαν πως όσοι έπασχαν από υπνική άπνοια είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν νοητικά προβλήματα. Αν όμως έκαναν θεραπεία για την υπνική άπνοια, ο κίνδυνος εμφάνισης νοητικών προβλημάτων μειωνόταν δραματικά.

Όπως είπε στους New York Times ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ρικάρντο Σ. Οσόριο «τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας – αποτελέσματος και δεν είναι οριστικά» και προσέθεσε πως «εντούτοις πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο νοητικής εκφύλισης και πιθανώς νόσου Αλτσχάιμερ, επομένως δεν πρέπει να τις αμελούν αλλά να απευθύνονται στους ειδικούς γι’ αυτές».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το ροχαλητό σε αριθμούς
10+1 απορίες για την υπνική άπνοια