Κινητά: Μας αποσπούν την προσοχή ακόμα κι αν δεν απαντάμε

26-12-2016
Μέχρι πρόσφατα, το κινητό χτυπούσε μόνο όταν μας έπαιρναν τηλέφωνο. Πλέον το κινητό μπορεί να κάνει πολλούς διαφορετικούς θορύβους. Άλλος ήχος για το μήνυμα, άλλος για την κλήση, ένας τρίτος ήχος για τις ειδοποιήσεις από τα social media, ένας τέταρτος ήχος για τα emails και πάει λέγοντας. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως ο ήχος από το κινητό μας μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή ακόμα κι όταν δεν σπεύσουμε να απαντήσουμε.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από 166 ανθρώπους να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, στο οποίο έπρεπε να πιέζουν ένα κουμπί όταν εμφανίζονταν συγκεκριμένοι αριθμοί στην οθόνη.
 
Οι ειδικοί χώρισαν το πείραμα σε δυο στάδια. Στο πρώτο στάδιο οι συμμετέχοντες έπρεπε να ολοκληρώσουν απλά μια εργασία αυτή
Στο δεύτερο στάδιο, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: κλήση, γραπτό μήνυμα ή καμία ειδοποίηση.
 
Οι αυτόματες κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα εστάλησαν στα προσωπικά τηλέφωνα των συμμετεχόντων των δύο πρώτων ομάδων, χωρίς να γνωρίζουν ότι οι ειδοποιήσεις αυτές προέρχονταν από τους ερευνητές. Οι ειδικοί στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με τα ευρήματα άλλων ερευνών, που εξερευνούσαν την επίδραση που έχει η χρήση κινητών τηλεφώνων στην εστίαση της προσοχής και την απόδοση
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, έδειξαν πως γνωρίζοντας ότι ένα γραπτό μήνυμα ή  email έχει φτάσει στο κινητό μας, ακόμη κι αν δε σηκώσουμε το τηλέφωνο για να το διαβάσουμε, μας αποσπά την προσοχή σε σημαντικό βαθμό από αυτά που κάνουμε εκείνη τη στιγμή.
 
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στην αναφορά τους,«παρότι αυτές οι ειδοποιήσεις είναι σε γενικές γραμμές σύντομης διάρκειας, μπορούν να προκαλέσουν άσχετες σκέψεις στο άτομο και απόσπαση της προσοχής του μυαλού του, που έχει αποδειχθεί ότι βλάπτουν την απόδοση της εργασίας τους. Οι ειδοποιήσεις στο κινητό τηλέφωνο και μόνο διαταράσσουν σημαντικά την απόδοση σε μια απαιτητική εργασία, ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες δεν ανταποκριθούν άμεσα σε αυτές».
 
Οι ειδικοί συνιστούν στους χρήστες να βάζουν στο αθόρυβο το κινητό τους όταν ασχολούνται σε σημαντικές εργασίες, όπως για παράδειγμα όταν οδηγούν και λένε πως «ακόμη και το να θυμάται κανείς ότι έχει να κάνει κάτι στο μέλλον, είναι αρκετό για να διαταράξει την απόδοση σε μια άσχετη ταυτόχρονη εργασία».
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: