“AbbVie gives back” Συνέντευξη με την Άντζελα Βερναδάκη

05-09-2019

 

Πως μία εταιρεία του φαρμακευτικού χώρου, με παρουσία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, μπορεί να συμβάλλει στο “ευ ζην” των ανθρώπων των χωρών που δραστηριοποιείται; Με τι κριτήρια, επιλέγει τις ευαίσθητες ομάδες που θα βοηθήσει, και  με ποια φιλοσοφία, οι δράσεις της γίνονται πιο στοχευμένες άρα και πιο αποτελεσματικές;

Η  Άντζελα Βερναδάκη, Director Market Access & External Relations της εταιρείας AbbVie, μιας εταιρείας, που οι διακρίσεις της κάθε χρόνο, αποδεικνύουν ότι οι πρακτικές της, ξεπερνούν τις συμβατικές της επιταγές απέναντι στην ευρύτερη κοινότητα, απαντά στις ερωτήσεις του Healthview, σκιαγραφώντας το όραμα μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως που με σύνθημα “AbbVie gives back“, επιδιώκει ως θέση, και όχι ως υποχρέωση, να επιστρέφει συνεχώς, αξία στην κοινωνία.

9.000 εργαζόμενοι της AbbVie, την ίδια εβδομάδα κάθε χρόνο, συντονίζεσθε με στόχο να προσφέρετε στις κοινωνίες των 57 χωρών, που έχει παρουσία η εταιρεία. Πως επιλέγετε κάθε χρόνο, τις ομάδες των ανθρώπων που αποφασίζετε να βοηθήσετε;

-Από την αρχή της λειτουργίας της AbbVie δεσμευτήκαμε να αφιερώνουμε καινοτόμες ιδέες, πράξεις και χρόνο στη βοήθεια των ανθρώπων που χρειάζονται περισσότερο τη συνδρομή μας, με την ενεργή εθελοντική συμμετοχή μας. Αυτή είναι η καρδιά της φιλοσοφίας μας η οποία ενσαρκώνεται στο παγκόσμιο πρόγραμμα “Week of Possibilities” το οποίο πραγματοποιείται μέσω του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος AbbVie Foundation, για να συμβάλλει θετικά στη ζωή των ευάλωτων πληθυσμών και να οικοδομήσει ισχυρές κοινότητες, βιώσιμα συστήματα υγείας και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, εταιρικής φιλοσοφίας και στρατηγικής κατεύθυνσης που διαπνέει την AbbVie, οι εργαζόμενοί μας έχουν κι αυτοί λόγο στην επιλογή των προγραμμάτων που στηρίζουμε, και άπτονται των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, ακούσαμε τον παλμό και τις επιθυμίες των εργαζομένων μας και στηριχθήκαμε στα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήσαμε με αποδέκτες τους συνεργάτες μας. Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας και τη στρατηγική κατεύθυνση της AbbVie, φέτος, στηρίξαμε το έργο δύο Μη κερδοσκοπικών Οργανισμών, της Ομάδας «Steps» και του ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση.

Από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου, 60 εργαζόμενοι, η μισή ελληνική ομάδα της AbbVie, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ethelon, συμμετείχαν σε τρεις διαφορετικές δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πραγματοποιήσαμε δύο εκπαιδευτικά workshops “Design Thinking”, στηρίζοντας στην Αθήνα την Ομάδα «Steps» και στη Θεσσαλονίκη τον Οργανισμό ΚΜΟΠ. Χάρη στη μεθοδολογία και την ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην καινοτομία του “Design Thinking, οι εθελοντές μας βοήθησαν τους δύο Οργανισμούς να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν μερικές από τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Για τον Οργανισμό ΚΜΟΠ, στηρίξαμε την προσπάθειά του κατά του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού μέσω του προγράμματος «Livewithoutbullying». Παράλληλα, μαγειρέψαμε 300 μερίδες φαγητού για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου, στο πλαίσιο του κοινωνικού Μαγειρέματος της Ομάδας «Steps» και της δράσης OneStopforAll, στον χώρο του Δήμου Αθηναίων «συνΑθηνά».

Όλοι μαζί, σε όλον τον κόσμο, με στοχευμένες δράσεις, κάναμε πράξη το #AbbVieGivesBack. Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τους συνεργάτες μας, για τη γενναιοδωρία και την αφοσίωσή τους στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας.

Η επιρροή των φαρμακευτικών εταιρειών στην υγεία και στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη και εξαιρετικά σημαντική. Πολλές φορές ο φαρμακευτικός χώρος συγκεντρώνει πυρά για μεγάλα κέρδη και αθέμιτο ανταγωνισμό. Τι θα απαντούσατε λοιπόν σε αυτούς που λένε ότι αυτές οι δράσεις γίνονται από «τύψεις» ή ακόμη για να κλείσουν τις «κακές γλώσσες»

Ο κλάδος μας υπηρετεί τον άνθρωπο και την ανάγκη για την επίτευξη μιας υγιέστερης και καλύτερης ζωής. Στην AbbVie πρωταρχικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε αποτελεσματικές καινοτόμες θεραπείες για ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, για σοβαρές ασθένειες. Όμως εν γένει ο άνθρωπος αποτελεί την πηγή έμπνευσής μας και είναι η κινητήριος δύναμη από την οποία πηγάζουν όλες μας οι δράσεις.

Όπως κι εμείς έτσι και άλλες εταιρείες δραστηριοποιούμαστε με τον ίδιο στόχο, ένα καλύτερο μέλλον για τον άνθρωπο. Αυτό αποτελεί υγιή άμιλλα και είναι θεμιτή επιχειρηματική πρακτική η οποία εμπεριέχει σκληρή δουλειά, αφοσίωση και συνεργασία πολυπληθών εξειδικευμένων επιστημονικών ομάδων.

Η διαδρομή μας ξεκινά με πολυετείς και πολυδάπανες κλινικές έρευνες για να καταλήξει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών καινοτόμων θεραπειών που θα βοηθήσουν έστω κι έναν άνθρωπο να ζήσει περισσότερο και καλύτερα. Εκτός από επιτυχίες, αυτή η διαδρομή, σε συντριπτικό ποσοστό, εμπεριέχει οικονομικό ρίσκο και αποτυχίες. Παρόλα αυτά το κίνητρο για εμάς να φτάσουμε σε μια σπουδαία ανακάλυψη που θα βοηθήσει τους συνανθρώπους μας, είναι πιο ισχυρό από την ενδεχόμενη αποτυχία μιας επένδυσης.

Παράλληλα, στη διαδρομή αυτή υποστηρίζουμε με σθένος τον διαρκή διάλογο με τους ανθρώπους που χαράσσουν φαρμακευτική πολιτική ώστε να επιλέγονται οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι χρηματοδότησης οι οποίοι δεν επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και κυρίως τους ανθρώπους που χρειάζονται τις θεραπείες μας.

Ελπιδοφόρο είναι ότι μέσα από έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται ότι το 49% της κοινής γνώμης στην Ελλάδα είναι πλέον θετικά διακείμενο στις δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες και θα επιβράβευαν αυτές που επιδεικνύουν ένα κοινωνικά ευαίσθητο πρόσωπο.

– Σε ποιες κατευθύνσεις πρέπει να κινηθεί εν γένει ο φαρμακευτικός χώρος για να συμβάλλει στις θετικές αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας;

Η ελληνική κοινωνία, έχοντας περάσει από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, αποτελεί «πρόσφορο» έδαφος για την έμπρακτη υποστήριξη πολλών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τόσο σε οικονομική όσο και σε υλικοτεχνική βάση. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουμε στο κύτταρό μας την προσφορά στον άνθρωπο και την κοινωνία άρα και η ευθύνη μας για μια καλύτερη ζωή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μπορούμε να φανούμε πραγματικά χρήσιμοι σ’ ένα ευρύτατο πεδίο, από τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την πρόσβαση σε υγειονομικά αγαθά και υπηρεσίες έως την προαγωγή της επιστήμης και της εκπαίδευσης, τη συμβολή μας στο περιβάλλον ακόμα και τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως των μεταναστών και των προσφύγων, των άστεγων και των ανέργων.

Η έμπρακτη υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία είναι για κάθε εταιρεία μια «προσωπική υπόθεση» που οφείλει να συνάδει με τις αρχές, τις αξίες και το όραμά της. Είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία απαιτεί συνέχεια, συνέπεια, πάθος, και μακροχρόνια αφοσίωση και δέσμευση για όλους όσοι εμπλέκονται.

Το δικό μας έργο στην AbbVie εστιάζει στο τρίπτυχο των ασθενών, των εργαζομένων και των ευπαθών κοινοτήτων αλλά επιπροσθέτως και το περιβάλλον. Διενεργούμε έρευνα για την ανάπτυξη φαρμάκων με πραγματικό όφελος για τους ασθενείς. Διατηρούμε υψηλά πρότυπα ηθικής, ποιότητας και ασφάλειας, προωθούμε την καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της εκπαίδευσης και της ουσιαστικής διαχρονικής υποστήριξης. Κοιτάμε διαρκώς μπροστά γνωρίζοντας ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να προάγουμε την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. H προσήλωσή μας στους ανθρώπους, η δέσμευση στην καινοτομία και την ίση πρόσβαση, η θετική συνεισφορά στην κοινωνία και η αδιαπραγμάτευτη ακεραιότητα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων μας. Ό,τι κάνουμε δεν είναι εύκολο, αλλά επιμένουμε γιατί αυτό που επιτυγχάνουμε εμπνέει ελπίδα και αλλάζει ζωές, καθημερινά.

Ιδεαλισμός ή ρεαλισμός ποια από τις δύο έννοιες διαπνέει τους ανθρώπους της ABBVIE;

Δυο ισχυρές έννοιες, άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, που συμπληρώνουν η μια την άλλη. Δεν μπορείς να πετύχεις πράγματα εάν δεν τα ονειρευτείς, εάν δεν πιστέψεις σε αυτά και δεν κυνηγήσεις να τα υλοποιήσεις. Δεν αρκεί να ονειρευόμαστε έναν ιδανικό κόσμο ή μια ιδανική ζωή χωρίς να παλεύουμε γι’ αυτή. Η πραγματική ζωή απαιτεί δράση και πράξη, αναθεώρηση πλάνων και ισχυρή θέληση για δημιουργία.

Στην AbbVie η φιλοσοφία μας είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ ρεαλισμού και ιδεαλισμού. Παν μέτρον άριστον. Εργαζόμαστε καθημερινά να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς φόβο και χωρίς να απογοητευόμαστε μπροστά στα εμπόδια που αναπόφευκτα προκύπτουν. Ακόμα και όταν δε φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, σηκωνόμαστε ξανά και εργαζόμαστε με μεγαλύτερο πάθος. Όλοι στην AbbVie διακρινόμαστε για το ανήσυχο πνεύμα, το ισχυρό κίνητρο και τη μεθοδικότητα που απαιτείται για να ανακαλύπτουμε διαρκώς νέους δρόμους. Δεν θεωρούμε καμία απάντηση δεδομένη και αναζητούμε το «κλειδί» που ξεκλειδώνει τις δυνατότητές μας και μας οδηγεί σε νέους ορίζοντες. Θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση να βοηθήσουμε όλο και περισσότερο τους ασθενείς να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύονται, συνεχίζοντας την προσπάθειά μας να αποτελούμε διαχρονικά σημείο αναφοράς για το μέλλον της επιστήμης σε θεραπευτικές κατηγορίες όπως η Ανοσολογία, η Ογκολογία, η Αιματολογία, η Ιολογία και οι Νευροεπιστήμες.

-Κλείνοντας, ποιο είναι το motto της AbbVie για την εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα και σε τι θεωρείτε ότι διαφέρετε ή διαφοροποιείσθε από τις άλλες εταιρείες του φαρμακευτικού χώρου;

Το μέλημά μας είναι να είμαστε ουσιαστικοί και να προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε σε ασθενείς που μας έχουν πραγματικά ανάγκη και σε ευρύτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται με αποκλεισμό, περιθωριοποίηση και δεν απολαμβάνουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη στέγαση, τη σίτιση. Η κοινωνική μας υπευθυνότητα αντανακλάται σε ό,τι κάνουμε, είναι αυτό που είμαστε, είναι αυτό που πράττουμε για τους συνεργάτες μας, τους ασθενείς, την ευρύτερη κοινότητα. Ό,τι κάνουμε δεν είναι εύκολο, αλλά επιμένουμε γιατί αυτό που επιτυγχάνουμε εμπνέει ελπίδα και αλλάζει ζωές, καθημερινά.

Το πρόγραμμα “Week of Possibilities”, υλοποιείται μια εβδομάδα τον χρόνο, όμως είναι το έργο καρδιάς το οποίο ενσωματώνει όλα τα υλικά της κουλτούρας μας και των αρχών μας, για τα οποία εργαζόμαστε όλον τον χρόνο, κάθε χρόνο. Όσο νιώθουμε ότι είμαστε πραγματικά χρήσιμοι και όσο νιώθουμε την αγάπη των ανθρώπων που συναντάμε, γινόμαστε πιο δυνατοί και αισθανόμαστε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να ξεπερνάμε τις δυνατότητές μας και να προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Στην AbbVie εργαζόμαστε για να επηρεάσουμε θετικά την περίθαλψη των ανθρώπων πέραν της ιατρικής επιστήμης, μέσω ενός ευρέος φάσματος συνεργασιών για τη διαχείριση και τη δυνάμει εξάλειψη ασθενειών αλλά και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας.

Κάνουμε γενναία βήματα για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή κουλτούρα που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση όλων των ανθρώπων σ’ ένα καινοτόμο, προοδευτικό περιβάλλον, ενεργούμε με ακεραιότητα και επιστρέφουμε πίσω στην κοινωνία. Αυτά μας επιτρέπουν να μεταμορφώσουμε τις ζωές των ασθενών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα, δεσμευόμαστε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ακόμα και όσο μεγαλώνουμε ως εταιρεία. Κοιτάζουμε προς το μέλλον για να βελτιώσουμε υπάρχουσες στρατηγικές και να προσθέσουμε νέες αξιολογώντας την επίδραση των προγραμμάτων μας σε ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες μας.