Acai Berry: η υπερτροφή από τη Λατινική Αμερική!

26-12-2016

Ονομασία προέλευσης

Είναι το μούρο του Αμαζονίου, φυτρώνει κυρίως στη Κεντρική και τη Νότιο Αμερική και το όνομά του σημαίνει «το φρούτο που δακρύζει». Το φρούτο αυτό είναι το Acai Berry ή όπως προφέρεται στην Ελληνική γλώσσα, το Ασαί Μπέρρυ. Επάνω στα κλαδιά ενός μεγάλου φοινικόδενδρου φυτρώνουν τα μικρά μωβ μούρα του Acai Berry, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες από τους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής ως φυσικό εναλλακτικό φάρμακο. Πριν περίπου μία δεκαετία το φρούτο αυτό έκανε την είσοδό του στις δυτικές αγορές, και όπως κάθε τι με «εξωτικό» άρωμα και γεύση έγινε αμέσως μόδα!

Γιατί όλοι το λένε υπερτροφή;

Το Acai Berry κατέκτησε πολύ γρήγορα τον τίτλο της υπερτροφής, δηλαδή ενός τροφίμου που το οποίο από τη φύση του είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τα οποία παρουσιάζουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα στο Acai Berry “κρύβονται” σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών, και κυρίως ανθουκυανίνες, καλά λιπαρά και άλλες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ποιά είναι τα οφέλη του στην υγεία;

Παρότι μέχρι σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), έχει δηλώσει σαφώς πως τα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρονται στο Acai Berry, δεν είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν την τόσο μεγάλη δημοσιότητα που έχει το περιβάλλον, ορισμένες αρχικές μελέτες ανοίγουν το δρόμο για αρκετά υποσχόμενες δράσεις στον οργανισμό. Το Acai Berry:

 • Παρουσιάζει δράσεις κατά του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών.
 • Σχετίζεται με την  καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την υγεία των αγγείων, μέσω της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου. Μίας ουσίας που διαστέλλει τα αγγεία του σώματος.
 • Μειώνει την ολική χοληστερόλη.
 • Συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου.
 • Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας, και κατ’ επέκταση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 • Προστατεύουν από τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
 • Βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών μειώνοντας την κόπωση.
 • Διαβάζοντας όμως τα παραπάνω, κανείς θα πρέπει να έχει στο μυαλό του πως πολλές από τις μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, άλλες σε πληθυσμούς του Αμαζονίου που καταναλώνουν για πολλά χρόνια το φρούτο ή σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων.

 

Τελικά τι πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας;

Το Acai Berry είναι ένα φρούτο, που όπως πολλά άλλα, περιέχει μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών που στηρίζουν τις λειτουργίες του οργανισμού. Το Acai Berry όμως ταξιδεύει πολλά χιλιόμετρα για να φτάσει από τη Ν. Αμερική σε μία χώρα όπως η Ελλάδα. Αντί λοιπόν να ενθουσιάζεστε με ό,τι ξενόφερτο προτιμείστε προϊόντα τα οποία αφθονούν στη χώρα μας και αποτελούν και αυτά πραγματικούς διατροφικούς θησαυρούς. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι και το ρόδι.

Θυμηθείτε να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά από όλο το φάσμα των χρωμάτων του ουράνιου τόξου για να λαμβάνετε όσο δυνατό περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά:

 • Μωβ μούρα και μελιτζάνες.
 • Κόκκινες ντομάτες, πιπεριές και φράουλες.
 • Κίτρινες πιπεριές και πορτοκαλί καρότα.
 • Πράσινο λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο και αγγούρι.
 • Άσπρο κουνουπίδι, κρεμμύδι και μπανάνες.

 

Κάθε τρόφιμο χαρακτηριζόμενο ως «υπερτοφή» για να μπορέσει να προσφέρει τα πολύπλευρα οφέλη του στην υγεία, θα πρέπει να καταναλώνεται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής. Τι νόημα θα είχε εξάλλου εάν βάζατε στο γιαούρτι σας μία χούφτα αντιοξειδωτικά Acai Berry, εάν το μεσημεριανό σας γεύμα ήταν πλούσιο σε λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη; Η απάντηση είναι προφανής. Σκεφτείτε έξυπνα και ολιστικά όταν επιλέγεται τροφές που ισχυρίζονται πως κάνουν θαύματα!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com

Βιβλιογραφία:

1. Yamaguchi KK, Pereira LF, Lamarão CV, Lima ES, da Veiga-Junior VF. Amazon acai: chemistry and biological activities: a review. Food Chem. 2015 Jul 15;179:137-51.

2. Dutra RC, Campos MM, Santos AR, Calixto JB. Medicinal plants in Brazil: Pharmacological studies, drug discovery, challenges and perspectives. Pharmacol Res. 2016 Jan 23.