Άδωνις Γεωργιάδης: “Η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει λύση για τις παροχές υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές”

georgiadis_adonis
21-02-2024

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, παρέστη σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, στην ημερίδα με θέμα “Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον” που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών, στο Μέγαρο Μουσικής.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του, ο υπουργός Υγείας, η τηλεϊατρική ως ιδέα είναι κάτι που απασχολεί το Υπουργείο Υγείας.

“Έχουμε κάνει και κάποιες απόπειρες, όχι ιδιαίτερα συγκλονιστικά επιτυχημένες για να είμαι ειλικρινής. Όμως, η τεχνολογία κάνει τόσο μεγάλα άλματα σε αυτόν τον τομέα. Τα μηχανήματα που είχαμε πάρει πριν από μερικά χρόνια φαντάζουν παλαιολιθικά για τη σημερινή εποχή. Σήμερα, όλα γίνονται μέσα από το κινητό τηλέφωνο και κάποιες συσκευές pocket size”, σημείωσε.

Στη συνέχεια ανέφερε πως η τεχνολογία δίνει αδιανόητα εργαλεία πλέον, τα οποία οι επιστήμονες απαιτείται να υποδείξουν στην πολιτεία τη χρήση τους:

“Σε αυτή την πολύ ταχεία μεταβολή, εμείς οι πολιτικοί δεν μπορούμε εύκολα να αποφασίσουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Διότι θα πρέπει να οριοθετηθεί ακριβώς η χρήση αυτών των εργαλείων, να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει την ιατρική πράξη και την ιατρική υπηρεσία χωρίς να παραβιάζει βασικούς κανόνες δεοντολογίας που έχει η ιατρική πράξη”, σημείωσε και πρόσθεσε πως οι γιατροί είναι οι μόνοι πραγματικά αρμόδιοι για να υποδείξουν το πλαίσιο και τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούν οι πολιτικοί.

“Θέλω να διαβεβαιώσω ότι εάν μας υποδείξετε τρόπους, θα βρούμε χρήματα για τέτοια προγράμματα τηλεϊατρικής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές που για μια νησιωτική και ορεινή χώρα όπως είναι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό από μόνο του. Γιατί αντιλαμβάνομαι ότι να έχουμε ένα Κέντρο Υγείας σε κάθε νησί της Ελλάδος δεν γίνεται όσο και αν το θέλουμε. Άρα, αυτή η νέα τεχνολογία μας δίνει πράγματι μία διέξοδο”, είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Τεχνητή νοημοσύνη: Εργαλείο και για τις δαπάνες υγείας

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως πέρα από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει και στον έλεγχο των δαπανών υγείας.

“Δεν σας κρύβω ότι ως πρώην Υπουργός Εργασίας και ως νυν Υπουργός Υγείας έχω πλήρη συνείδηση πόσο ζοφερά φαντάζουν τα οικονομικά της δημόσιας υγείας για το μέλλον όλων των κρατών. Οι πληθυσμοί μας γηράσκουν, άρα έχουν περισσότερες ανάγκες υπηρεσιών υγείας. Μακάρι να ζήσουμε 120 χρόνια. Ποιος δεν θα το ήθελε. Αλλά με το σύστημα υγείας και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα ήταν περίπου καταστροφικό. Άρα, για να μην είναι καταστροφικό και να έχουμε υγεία, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο τώρα να διαχειριστούμε τους πόρους μας με ένα πιο ορθολογικό τρόπο. Εκεί έρχεται η τεχνολογία. Η χρήση της τεχνολογίας είναι περίπου μονόδρομος και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε, τόσο πιο κερδισμένοι θα είμαστε”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις τιμές των φαρμάκων, τα απογευματινά χειρουργεία, τις προκηρύξεις, τα εμβόλια COVID-19 στα φαρμακεία, δήλωσε:

“Δουλεύει ήδη από την ΗΔΙΚΑ το θέμα των 3 ευρώ στα γενόσημα φάρμακα, το ήλεγξα το πρωί πριν έρθω εδώ. Σήμερα λογικά θα υπογραφούν οι πρώτες 700 προκηρύξεις για προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού. Μέσα στο 2024 έχουμε προγραμματίσει 6,5 χιλιάδες προκηρύξεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Και για το εμβόλιο Covid έχουμε κάνει αίτημα στην Επιτροπή Εμβολιασμού να εξετάσει το ενδεχόμενο, προσέξτε, να μπορεί να εκτελεστεί στα φαρμακεία το εμβόλιο του Covid, μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής. Πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται ο γιατρός στο εμβόλιο Covid, γιατί αυτός θα κρίνει αν θέλει να το εκτελέσει ο ίδιος στο ιατρείο του ή αν μπορεί με ασφάλεια να το κάνει ο ασθενής στο φαρμακείο”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας.