Άδωνις Γεωργιάδης: Πώς θα εντοπίζονται πλέον τα πλαστά φάρμακα μέσω του νέου συστήματος HMVO

11-02-2025

Η Ελλάδα πρόλαβε εμπρόθεσμα να συνδεθεί με το HMVO, με το σύστημα δηλαδή με το οποίο ιχνηλατούνται όλα τα φάρμακα σε όλη την ΕΕ, ακόμα κι αυτά που διακινούνται μέσω διαδικτύου.

Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Ά. Γεωργιάδης, καθώς δεν κατάφεραν όλες οι χώρες να είναι σήμερα συνδεδεμένες παρά την καταληκτική ημερομηνία που ήταν η 9η Φεβρουαρίου. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν μπορεί να μετακινηθεί- διακινηθεί συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς να το παρακολουθεί. Είναι πολλαπλώς πιο ισχυρό από την ταινία γνησιότητας».

Ωστόσο τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δεν εντάσσονται στο σύστημα αυτό και θα συνεχίσουν να έχουν την ταινία γνησιότητας.

«Αν δεν είχαμε συνδεθεί, θα είχαμε πρόβλημα εισαγωγών και θα ξεμέναμε» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, είπε με ειλικρίνεια: «Δεν πίστευα ότι θα το τελειώσουν. Το πρόβλημα των ψευδεπίγραφων φαρμάκων υπήρχε αλλά δεν ήταν μεγάλο στη χώρα μας διότι είχαμε σύστημα που λειτουργούσε αρκετά καλά. Αλλά έπρεπε να μπούμε στη διαδικασία της ΕΕ. Αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα. Οι φαρμακοποιοί είμαστε οι χαμένοι καθώς επιβαρυνθήκαμε 4 εκατ. ευρώ χωρίς ίχνος ανταποδοτικότητας. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι εισαγωγικές εταιρίες να κατανοήσουν ότι ο ασθενής είναι πάνω από όλα».

Η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ θ. Καρποδίνη ανέφερε ότι «στον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουμε κάθε δράση η οποία αυξάνει τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα και μειώνει τον κίνδυνο κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Είναι η πρώτη φορά και είμαστε η μόνη χώρα που καταφέραμε τον έλεγχο με άυλο τρόπο, να κάνουμε διασύνδεση και με το σύστημα αποζημίωσης».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τονίζοντας πως το «παλιό σύστημα συνταγογράφησης δεν υποστήριζε αυτή τη διασύνδεση. Ζητώ συγνώμη από τους γιατρούς που ταλαιπωρήθηκαν αλλά τώρα έχουν όλα ομαλοποιηθεί».

Επίσης, όπως τόνισε, στη συνέντευξη τύπου που αφορούσε τον νέο τρόπο διάθεσης των φαρμάκων με barcode και όχι τα κουπόνια γνησιότητας που είχαν έως σήμερα, μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει από τον ΕΟΠΥΥ η αποστολή στο σπίτι των ΦΥΚ (φαρμάκων υψηλού κόστους).

Ήδη έχει επιλεχθεί ένας πλειοδότης για το έργο και όπως εκτίμησε ο υπουργός Υγείας, δεν θα προκύψουν προσφυγές και καθυστερήσεις. Εξάλλου από το 2023 έχει νομοθετηθεί ότι ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρείες θα μπορούν να διαθέτουν τα φάρμακα υψηλού κόστους και να τα παραδίδουν κατ’ οίκον στους ασθενείς. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε αυτό που είχε πει και συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θα διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους και από ιδιωτικά φαρμακεία. «Είμαι απολύτως σύμφωνος, παρότι γνωρίζουμε ότι θα κοστίσει λίγο περισσότερο» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Παπαδημητρίου: Κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων φαρμακευτικών υπηρεσιών και την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΗMVO κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου:

«Η ανάπτυξη ενός τόσο σύγχρονου, εξελιγμένου τεχνολογικά και αποτελεσματικού συστήματος επαλήθευσης φαρμάκων αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα, προϊόν πολυετούς προετοιμασίας και συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα. Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση του απαίτησε σημαντικές επενδύσεις, στενή συνεργασία, εκτενείς προσπάθειες αλλά και αφοσίωση από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου, ώστε να τεθεί σε λειτουργία και να εφαρμοστεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών.

Ο νέος δισδιάστατος γραμμωτός κώδικας (2D Barcode) θα αντικαταστήσει την ταινία γνησιότητας του ΕΟΦ, και η διαδικασία
αποζημίωσης των φαρμάκων θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την επαλήθευση (decommissioning). Αξίζει να σημειώσουμε πως το νέο σύστημα αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση όχι μόνο της ποιότητας των παρεχόμενων φαρμακευτικών υπηρεσιών στη χώρα μας, αλλά και για την αναβάθμιση του Εθνικού συστήματος υγείας, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον»

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη συνεργασία 10.552 ιδιωτικών φαρμακείων, 38 φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, 103 ιδιωτικών νοσοκομείων, 150 δημόσιων νοσοκομείων και 135 χονδρεμπόρων στην Ελλάδα, οι οποίοι διανέμουν ετησίως περίπου 500 εκατομμύρια συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και 350 κατόχους αδειών κυκλοφορίας. Κάθε φαρμακείο ή τελικός χρήστης διαθέτει τώρα τουλάχιστον ένα σαρωτή για να ελέγχει κάθε συσκευασία πριν διανεμηθεί. Ο σαρωτής συνδέεται με μια κεντρική βάση δεδομένων των φαρμάκων που παρασκευάζονται, διανέμονται και διατίθενται προς πώληση στην Ελλάδα.

Οι ασθενείς θα αρχίσουν να βλέπουν τις νέες δικλίδες ασφαλείας στις συσκευασίες φαρμάκων τις επόμενες εβδομάδες. Κάθε συσκευασία θα έχει:

  •  Έναν μοναδικό σειριακό αριθμό ενσωματωμένο σε δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα (2D), που θα περιέχει δεδομένα μοναδικά για τη συγκεκριμένη συσκευασία, και
  •  Έναν μηχανισμό ασφαλείας (όπως σφραγίδα, ταινία ή ειδικό κλείσιμο) που διασφαλίζει ότι η συσκευασία δεν έχει ανοιχτεί ή αλλοιωθεί.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Μιχάλης Χειμώνας ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και μεταξύ άλλων ανέφερε σχετικά: «Η σύσταση και λειτουργία του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO) αποτέλεσε ένα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα το οποίο με την πολύτιμη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή των φαρμακοποιών, της φαρμακοβιομηχανίας και κυρίως του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων Αρχών του (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ) και της ΗΔΙΚΑ στέφθηκε με επιτυχία! Επιπλέον, ανέφερε ότι οι παραγωγικές εταιρείες στην Ελλάδα επένδυσαν περίπου 70 εκατ. ευρώ για της εφαρμογή των χαρακτηριστικών ασφαλείας, και η φαρμακοβιομηχανία καλύπτει πλήρως τα έξοδα του συστήματος.»

Το σύστημα ειδοποιεί αν ο γραμμωτός κώδικας δεν αναγνωρίζεται κατά τη σάρωση και ακολουθεί πρωτόκολλο για τη διερεύνηση, το οποίο περιλαμβάνει την τοποθεσία, τον κατασκευαστή, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον ΗMVO και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Επαλήθευσης Φαρμάκων (EMVO).

Για τους επόμενους μήνες, οι συσκευασίες φαρμάκων με και χωρίς ατομικό σειριακό αριθμό θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα, καθώς θα αντικαθίστανται σταδιακά από νέες με χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Η συνεργασία των αρμόδιων φορέων και η ανάπτυξη αυτού του εξελιγμένου τεχνολογικά συστήματος αποτελούν καθοριστικά βήματα για την αναβάθμιση της φαρμακευτικής αλυσίδας και την προστασία της υγείας των πολιτών, με στόχο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο σύνολό του. Το σύστημα θα εξελίσσεται συνεχώς, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές και αξιόπιστο πλαίσιο για τη διανομή φαρμάκων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.