Άδωνις Γεωργιάδης στο 1st SFEE Summit: «Ναι» στις καινοτόμες θεραπείες αλλά υπό προϋποθέσεις – Οι κανόνες για την εισαγωγή τους στην Ελλάδα

19-06-2024

«Ναι» στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών αλλά υπό προϋποθέσεις, λέει το υπουργείο Υγείας. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο 1st SFEE Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία», «κάθε καινοτόμος θεραπεία που θα εισάγεται στην Ελλάδα θα εισάγεται με κάποιους κανόνες».

«Είναι απόλυτη ηθική υποχρέωση για μία πολιτεία που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή και προηγμένη να βρίσκει τον τρόπο να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές θεραπείες για τους ασθενείς της. Άρα, η καινοτομία είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η πρόοδος είναι πλέον ταχύτατη που ανακαλύψεις και εξελίξεις που σημειώνονταν μέσα σε μία δεκαετία πλέον ολοκληρώνονται μέσα σε ένα χρόνο. Η πρόσβαση των ασθενών σε ολοένα και περισσότερα καινοτόμα φάρμακα είναι συνεχώς μεγαλύτερη για θεραπείες που παλαιότερα φάνταζαν «μαγικές». Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημείο για το προσδόκιμο ζωής ασθενών που παλιότερα δεν το είχαμε, στο υπουργείο Υγείας, όμως, προκαλεί πολλές επιπλέον προκλήσεις στο σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις χρειάζεται μία έξυπνη πολιτική από την κυβέρνηση αλλά χρειάζεται και συνεργασία με τη βιομηχανία, τον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς. Είναι μια συλλογική δράση που πρέπει να συναποφασίσουμε αν θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε στο στόχο. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους, καθώς οι πόροι μας δεν είναι απεριόριστοι. Οι ανάγκες μπορεί να φαίνονται απεριόριστες, αλλά οι πόροι μας. Η άσκηση είναι πολύπλοκη».

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, «πιστεύω ότι η κοινωνία πια καταλαβαίνει ότι για να επιβιώσει το σύστημα χρειάζεται να πάρουμε και κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Η πρώτη δύσκολη απόφαση είναι ότι απαντάμε θετικά στο να εισάγουμε καινοτόμες θεραπείες αλλά υπό προϋποθέσεις: κάθε καινοτόμος θεραπεία που θα εισάγεται στην Ελλάδα θα εισάγεται με κάποιους κανόνες, όπως ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας προϋπολογισμένος αριθμός ασθενών που το προφίλ του πληθυσμού μας δικαιολογεί για να έρχονται συγκεκριμένες ποσότητες φαρμάκων και όχι υπερβολικά περισσότερες. Για αυτό, έχει την ευθύνη και η βιομηχανία».

«Οι πρακτικές του παρελθόντος, όπου γιατροί συνταγογραφούσαν ελεύθερα κάθε καινοτόμο θεραπεία, δεν υπάρχουν πλέον. Θεσπίσαμε, από την 1η Ιουνίου 2024, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά πλέον, τον τρόπο να έχει η ΗΔΙΚΑ τις εξετάσεις πάνω στον φάκελο, ώστε να κόβονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αυτόματα, όταν ο γιατρός παραβιάζει το πρωτόκολλο. Ο γιατρός πρέπει να αιτιολογήσει εάν ζητήσει εξαίρεση του πρωτοκόλλου. Αυτό γίνεται για να έχουμε πλήρως τη βεβαιότητα ότι ο κάθε ασθενής παίρνει το φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται, υπογράμμισε.