Αδύνατη η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για τα ακριβά φάρμακα, δηλώνει στο Healthview o Πρόεδρος της Ένωσης των Ιδιωτικών Κλινικών

26-12-2016

Η Πανελλήνια Ένωση ιδιωτικών Κλινικών με επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας   εκφράζει  την αδυναμία της να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση σχετικά με τη διάθεση των φαρμάκων για την θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Συγκεκριμένα τα φάρμακα υψηλού κόστους  έως σήμερα χορηγούνταν  από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους, οι οποίοι τα προσκόμιζαν  οι ίδιοι στην ιδιωτική κλινική στην οποία επέλεγαν να πραγματοποιηθεί η θεραπεία τους.

Με την νέα  υπουργική απόφαση  που δημοσιεύτηκε , προβλέπεται πλέον η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους, από τα φαρμακεία των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών για τις ανάγκες θεραπείας που πραγματοποιείται εντός των κλινικών.
Με αφορμή λοιπόν την παραπάνω υπουργική απόφαση η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρει στην επιστολή της πως : «Είναι αδύνατη η εφαρμογή της απόφασης αυτής από τα μέλη μας, λόγω του τεράστιου κόστους προμήθειας τους, σε συνδυασμό με την προπληρωμή που απαιτούν οι φαρμακευτικές εταιρείες και την μεγάλη καθυστέρηση αποπληρωμής μας από τον ΕΟΠΥΥ».

Για τους λόγους αυτούς και προς αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων στη θεραπεία ευαίσθητων κατηγοριών ασθενών, η Πανελλήνια Ένωση  Ιδιωτικών Κλινικών  ζητάει με την παρούσα επιστολή της « την αναθεώρηση  την υπουργικής απόφασης και τη συνέχεια της χορήγησης των φαρμάκων  όπως πραγματοποιούταν μέχρι σήμερα. Διαφορετικά δηλώνουν πως : «Είναι αδύνατο, το σύνολο των μελών μας, να συνεχίσουν την πραγματοποίηση τέτοιου είδους θεραπειών».

Ο Πρόεδρος  του ΔΣ της ΠΕΙΚ (Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών) Γρηγόρης Σαραφιανός δήλωσε στο «healthview» : «Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για τα φάρμακα υψηλού κόστους είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Έως σήμερα οι ασθενείς παραλάμβαναν οι ίδιοι τα φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία. Η δαπάνη αυτή δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τις ιδιωτικές κλινικές. Φανταστείτε ότι τα φάρμακα για μία θεραπεία πχ. καρκίνου μπορεί να κοστίζουν 3.000 ευρώ. Εάν πολλαπλασιαστεί το ποσό αυτό  με τους ασθενείς της εβδομάδας και εν συνεχεία του μήνα καταλαβαίνετε γιατί κόστος μιλάμε και γιατί ποσό διαθέσιμο πρέπει να υπάρχει για να καλυφθεί. Το τεράστιο κόστος προμήθειας  , οι φαρμακευτικές εταιρείες που απαιτούν να προπληρώνονται και η καθυστέρηση  εξόφλησης από τον ΕΟΠΥΥ καθιστούν αδύνατον να αναλάβουν οι ιδιωτικές κλινικές αυτό το βάρος».