Αεροβική άσκηση: Χαρίζει χρόνια ζωής

26-12-2016

Η ευεργετικές ιδιότητες της αεροβικής άσκησης είναι λίγο πολύ γνωστές και τις έχουν δείξει πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια. Τώρα, Καναδοί επιστήμονες βρήκαν πως η αεροβική άσκηση χαρίζει μακροζωία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά διαπίστωσαν πως η διατήρηση μιας καλής αεροβικής κατάστασης στη μεσήλικη ζωή, μπορεί να καθυστερήσει την γήρανση του ανθρώπου κατά 10 έως 12 χρόνια.
Εκτός όμως από αυτό, η αεροβική άσκηση βελτιώνει και την ευεξία των ηλικιωμένων με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερη αυτονομία στα βαθιά γεράματα.

Η αεροβική δύναμη του σώματος χαρακτηρίζεται από την ικανότητα του να καταναλώνει οξυγόνο και να παράγει ενέργεια. Η μέγιστη αεροβική δύναμη του ανθρώπου όμως αρχίζει να μειώνεται σταθερά από τη μεσήλικη φάση της ζωής του και μετά. Υπολογίζεται ότι μειώνεται κατά 5 ml/[kg.min] κάθε 10 χρόνια.
Όταν μειώνεται κάτω από περίπου 18 ml/[kg.min] στους άνδρες και 15 ml/[kg.min] στις γυναίκες, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν κάτι χωρίς να κουραστούν σοβαρά.

Σε ένα τυπικό άντρα με καθιστική ζωή, στην ηλικία των 60 ετών η μέγιστη αεροβική του δύναμη θα πέσει σε περίπου 25 ml/[kg.min]. Η δύναμη αυτή είναι μόνο το 50% αυτής που ο εν λόγω άνδρας είχε στην ηλικία των 20 ετών.

Τα ευρήματα αυτά όμως τώρα δείχνουν πως η τακτική αεροβική άσκηση μπορεί να επιβραδύνει ή να αντιστρέψει την αναπόφευκτη και αμείλικτη παρακμή ακόμη και στις προχωρημένες ηλικιακές ομάδες.
Όπως φάνηκε από τη μελέτη, η σχετικά υψηλής έντασης αεροβική άσκηση για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενισχύει τη μέγιστη αεροβική δύναμη κατά 25% που ισοδυναμεί με κέρδος 6 ml/[kg.min] και αντιστοιχεί με 10 έως 12 βιολογικά χρόνια.

Η διατήρηση της μέγιστης δυνατής οξυγόνωσης διαμέσου της αεροβικής άσκησης και ενίσχυσης της αεροβικής δύναμης, αυξάνει στους ηλικιωμένους τις πιθανότητες τους για διατήρηση της λειτουργικής τους αυτονομίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η γυμναστική μετά τα 40 χαρίζει μακροζωία