Αυτά είναι τα 83 γονίδια που επηρεάζουν το ύψος μας

03-02-2017

Το ύψος είναι αρκετά σημαντικό στη ζωή ενός ανθρώπου. Τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά αφού επηρεάζει την αντίληψη των άλλων για εκείνον. Τώρα επιστήμονες λένε πως ανακάλυψαν 83 νέα γονίδια που επηρεάζουν το ανάστημα των ανθρώπων.

Στην έρευνα εργάστηκαν 300 ερευνητές με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Γενετικής Πάνο Δελούκα του Πανεπιστημίου Queen Mary και του Ερευνητικού Ινστιτούτου William Harvey του Λονδίνου.
Οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα DNA από 710.000 ανθρώπους από διάφορες χώρες. Θέλησαν έτσι να φωτίσουν τις αιτίες που οι άνθρωποι διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους στο ύψος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γενετική έρευνα που έχει γίνει έως σήμερα, σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες που επιδρούν στο ύψος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, έδειξαν πως υπάρχουν 83 νέες γονιδιακές παραλλαγές που οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερες διαφορές ύψους, δύο εκατοστών ή και παραπάνω, μεταξύ των ανθρώπων.

Τα 51 γονίδια υπάρχουν σε λιγότερο από το 5% των ανθρώπων. Τα υπόλοιπα 32 είναι ακόμη πιο σπάνια, καθώς υπάρχουν σε λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού. Τα 24 γονίδια επηρεάζουν το ύψος πάνω από ένα εκατοστό.

Ανάμεσα τους και το γονίδιο (STC2). Πρόκειται για παραλλαγή του οποίου υπάρχει μόνο σε έναν άνθρωπο στους χίλιους. Αυτή κάνει κάποιον ένα έως δύο εκατοστά πιο ψηλό. Η μελέτη του συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τα παιδιά με ανεπαρκή ανάπτυξη. Μια διαταραχή που αφορά το 3% έως 5% των παιδιών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν πλέον εντοπίσει πάνω από το ένα τέταρτο (27,4%) των κληρονομικών-γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν το ύψος, έναντι 20% που είχε βρεθεί έως τώρα.

Όπως τονίζει ο Δρ Δελούκας «οι νέες γενετικές παραλλαγές που βρήκαμε, είναι σπάνιες στον πληθυσμό. Όμως οι μεγάλες επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο ύψος παρέχουν σημαντικές νέες γνώσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου σκελετού. Τα γονίδια που εντοπίσαμε, θα μας βοηθήσουν να προβλέπουμε τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να αναπτύξει ορισμένες αναπτυξιακές διαταραχές. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι μια μέρα μπορεί να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να αναπτύξουμε μια ιατρική προσέγγιση ακριβείας, όσον αφορά την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών διαταραχών».

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η γενετική μας προσέγγιση φέρνει αποτελέσματα. Μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να εντοπίζουμε παρόμοιες γενετικές παραλλαγές, που μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κοινών ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η σχιζοφρένεια και η καρδιοπάθεια», προσθέτει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να διαλέγουμε σύντροφο με παρόμοιο ύψος
Πως το ύψος και το βάρος επηρεάζουν την κοινωνική μας εξέλιξη