Αυτοί είναι οι 3 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά

26-12-2016
Πολλοί είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να γίνει παχύσαρκο. Κληρονομικότητα, ασθένειες, περιβάλλον… Τώρα όμως Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν άλλους τρείς παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ένα παιδί να γίνει παχύσαρκο.
 
Τρεις διαφορετικές έρευνες ανέδειαν τρεις διαφορετικούς παράγονες.
– Βρεφικές λοιμώξεις
– Ανεπάρκεια ύπνου
– Παρασπονδίες κατά τις σχολικές διακοπές 
 
Στην πρώτη μελέτη ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 260.000 νεογέννητα σε βάθος 16 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology, έδειξαν πως οι βρεφικές λοιμώξεις -και όχι τόσο η λήψη αντιβιοτικών- αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας. Οι λοιμώξεις από μικροοργανισμούς και τα αντιβιοτικά μεταβάλλουν τις μικροβιακές κοινότητες στο έντερο των μικρών παιδιών και αυτό έχει πολλαπλές αλυσιδωτές επιδράσεις στον μεταβολισμό, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ανάπτυξή τους. 
 
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Ντε-Κουν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως τα παιδιά που διαγνώστηκαν με λοίμωξη κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, χωρίς να πάρουν αντιβιοτικά, ήταν κατά μέσο όρο περίπου 25% πιθανότερο να εξελιχθούν σε παχύσαρκα αργότερα, σε σχέση με όσα δεν είχαν ιστορικό βρεφικών λοιμώξεων. Επίσης, όσες περισσότερες βρεφικές λοιμώξεις είχε στο ιστορικό του το παιδί, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Αντίθετα, η χρήση αντιβιοτικών κατά το πρώτο έτος δεν αύξανε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
 
Στην δεύτερη μελέτη, ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου αξιολόγησαν τα ευρήματα 11 ήδη δημοσιευμένων ερευνών σχετικά με την επίπτωση του ύπνου στο σωματικό βάρος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν πως η ανεπάρκεια ύπνου συντελούσε σε κατανάλωση, κατά μέσο όρο, 385 περισσότερων θερμίδων (ισοδυναμούν με περίπου πέντε φέτες ψωμί) και έτσι συντελούσε στην αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης, τα άτομα με ιστορικό αϋπνίας έτειναν να καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά.
 
Η τρίτη μελέτη ήταν από ερευνητές  του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από  αντιπροσωπευτικό δείγμα 18.170 παιδιών στις ΗΠΑ, από την αρχή του νηπιαγωγείου, έως το τέλος της Β’ τάξης του Δημοτικού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Obesity, έδειξαν πως όλες σχεδόν οι αυξήσεις στο βάρος των παιδιών συνέβησαν όχι κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών, αλλά στα ενδιάμεσα διαστήματα των σχολικών διακοπών. 
Όπως διαπίστωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Πολ φον Χίπελ στη διάρκεια των σχολικών ετών, ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών έμεινε σταθερός, ενώ των παχύσαρκων σημείωσε ελαφρά μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση του βάρους παρατηρήθηκε  τα καλοκαίρια.
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: