Άγχος: Αυτά είναι τα χειρότερα σημάδια που αφήνει στο πρόσωπο σου

ξανθιά γυναίκα κάθεται στην καρέκλα και πιάνει το πρόσωπο της απο το άγχος και το στρες
18-02-2021

Το χρόνιο άγχος συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση ψυχοσωματικών προβλημάτων υγείας. Πριν όμως φτάσει σε αυτό το σημείο βλάπει και την εικόνα μας. Πραγματικά, το στρες σχετίζεται με πάρα πολλά προβλήματα υγείας. Από την καρδιά και το στομάχι μέχρι μέχρι πλήρη κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πριν φτάσουμε όμως στον γιατρό το σώμα έχει τον τρόπο του να δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Επειδή είναι πιο πιθανό να ανησυχήσεις λόγω ενός συμπτώματος που αφορά την εμφάνισή σου, δώσε προσοχή στα παρακάτω σημάδια αλλαγής που σχετίζονται με το άγχος. Με αυτό τον τρόπο, σώζοντας την εικόνα σου θα κάνεις καλό και στον οργανισμό σου.

Το άγχος στο σώμα μας

Το πρώτο και πιο ανησυχητικό καμπανάκι για κάποιον άντρα είναι να παρατηρήσει τριχόπτωση. Δεν μιλάμε για τις τρίχες που πέφτουν έτσι κι αλλιώς με φυσιολογικό ρυθμό ή για την αραίωση που οφείλεται στα γονίδιά σου. Η τριχόπτωση που οφείλεται στο άγχος γίνεται αντιληπτή από τις τούφες που μένουν στα χέρια σου κατά το λούσιμο. Ή τις ανεξήγητα περισσότερες τρίχες που βρίσκεις στο μαξιλάρι σου όταν ξυπνάς. Σε πολλές περιπτώσεις αυτού του είδους η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη. Ξεκινάει χάνοντας τελογενείς τρίχες. Είναι τρίχες που έτσι κι αλλιώς ήταν κοντά στην ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής τους και απλά επιταχύνεται η πτώση τους. Όμως μπορεί να γίνει μόνιμη αν το άγχος ή το ψυχικό τραύμα που την έχει προκαλέσει εξελιχθεί σε μια χρονίζουσα κατάσταση.

Σε αντίθεση με την τριχόπτωση που πιθανότατα είναι ένα παροδικό φαινόμενο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την άλλη επίπτωση στα μαλλιά σου. Το άγχος γκριζάρει τα μαλλιά σου. Κι αυτό δεν αντιστρέφεται άπαξ και συμβεί. Σε άλλους μπορεί να πληγώνει την εικόνα τους γιατί τους κάνει να μοιάζουν γηραιότεροι και σε άλλους είναι μια καλοδεχούμενη αλλαγή που προσθέτει κύρος στην εμφάνισή τους. Από όποια οπτική κι αν το υποδεχθείς το φαινόμενο μην αγνοήσεις τα προειδοποιητικά μηνύματα που φέρνει.

Ο ρόλο των ορμονών

Το άγχος παίζει με τις ορμόνες σου και αυτές με τη σειρά τους μπορεί να πυροδοτήσουν τη λιπαρότητα του προσώπου σου. Είναι πολύ πιθανό η πόροι του δέρματος να μην καταφέρουν να διαχειριστούν την ακανόνιστη αυτή έκρηξη ελαίων με αποτέλεσμα να εμφανίσεις σπυράκια. Ακόμα και η επανεμφάνιση ακμής σχετίζεται με το άγχος και μάλιστα μπορεί να «φουντώσει» σε τέτοιο βαθμό που να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή και ιατρική συμβουλή από δερματολόγο.

Οι ορμόνες σου δεν πάνε προς μία μόνο κατεύθυνση κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου φάσης. Η λιπαρότητα του δέρματος μπορεί να μειωθεί δραματικά και τότε να εμφανίσεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Είναι πολύ πιθανό η επιδερμίδα σου να εμφανίσει σημάδια ξηρότητας και αφυδάτωσης, χωρίς ελαστικότητα. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί να καταφύγεις στη βοήθεια ενός λαδιού σώματος ή μιας ενυδατικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άγχος: Πως επηρεάζει την ψωρίαση