Άγχος: Πως το άγχος για τα οικονομικά επηρεάζει την καρδιά

26-12-2016
Αυτές τις ημέρες με τις κλειστές τράπεζες, την αβεβαιότητα, τα νέα μέτρα που έρχονται και τις μισές συντάξεις το άγχος είναι στη ζωή όλων μας. Πως μπορεί όμως να επηρεάσει την καρδιά μας το άγχος για τα λεφτά;
 
Ορισμένα συμπτώματα του άγχους είναι αίσθημα του πνιγμού στον λαιμό, ανεξήγητη ταχυκαρδία, ταχύπνοια, εφίδρωση, τον μετεωρισμό (φούσκωμα) στην κοιλιά, διάρροια, ο πονοκέφαλος και ζάλη.
 
Κινητοποιείται δηλαδή όλο το νευρικό σύστημα όλου του οργανισμού. Κινητοποιείται όμως κι όλο το ορμονικό σύστημα του οργανισμού με αύξηση της κορτιζόνης, των ορμονών του θυρεοειδούς και των ενδορφινών, και με πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης και της λειτουργίας του παγκρέατος, που φθάνει μέχρι το επίπεδο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tiberg στην Ολλανδία μελέτησαν 250.000 επί 11 χρόνια. Σκοπός τους; Να βρουν τις επιπτώσεις του στρες και του άγχους στην καρδιά. Τι βρήκαν; Πως τα άτομα με άγχος είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο και 48% για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
 
Κάτι αντίστοιχο βρήκαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Karolinska της Σουηδίας, οι οποίοι συμπέραναν πως η εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου ήταν αναπόφευκτη παρά τον έλεγχο της υπέρτασης και της διακοπής του καπνίσματος.
 
Η οικονομική κρίση που μας ταλαιπωρεί εδώ και πέντε χρόνια θεωρείται σοβαρότατο ερέθισμα για την πρόκληση άγχους σε συνδυασμό με το έντονο stress που επιφέρει σε ορισμένους ανθρώπους.
 
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτειες έδειξε πως όχι μόνο ο αριθμός των στρεσογόνων αιτίων, αλλά και η συνύπαρξη των γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθειες αυξάνουν τα καρδιαγγειακά επεισόδια στον γενικό πληθυσμό.
 
Με άλλα λόγια αν συνδυάσουμε παράγοντες όπως το κάπνισμα, την κακή διατροφή, την παχυσαρκία και την ακινησία αυξάνουν πέντε φορές περισσότερο την πιθανότητα καρδιακής προσβολής στον ασθενή με άγχος.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: