Άγχος: Τα τρία σημαδια που αφήνει στα νήπια

άγχος
03-12-2023

Κι όμως! Και τα νήπια μπορούν να βιώσουν άγχος. Το πως το εκφράζουν βέβαια αλλάζει ανάλογα με την προσωπικότητά τους.

Στη νηπιακή ηλικία ίσως είναι πιο δύσκολο να τα εντοπίσετε τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί νιώθει στρες, για αυτό και καλό είναι να τα γνωρίζετε για να είστε υποψιασμένοι.

Συμπτώματα άγχους στα νήπια

Τα νήπια είναι σε μία ηλικία ακόμα δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Ακόμα και μία μικρή και ασήμαντη για εσάς αλλαγή μπορεί να τους προκαλέσει στρες, το οποίο και θα καταλάβετε παρατηρώντας προσεκτικά τη συμπεριφορά του.

Προσκόλληση σε πρόσωπα, αντικείμενα ή και συνήθειες

Τα νήπια συνήθως εμφανίζουν πιο έντονα αυτή τη συμπεριφορά όταν βιώνουν μία μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα τους ή όταν περνούν από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο. Σε τέτοιες περιπτώσεις αρνούνται να αποχωριστούν την πιπίλα, το μπιμπερό, το αγαπημένο τους παιχνίδι ή και εσάς.

Οι ειδικοί έχουν εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά. Το παιδί προσκολλάται σε ένα αντικείμενο ή πρόσωπο γιατί επιζητά κάτι σταθερό, όταν όλα γύρω του νιώθει ότι αλλάζουν.

Διαταραχές στον ύπνο

Σε καταστάσεις άγχους το παιδί μπορεί να αρχίσει να υπνοβατεί ή να βλέπει εφιάλτες. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, αποφύγετε να το ξυπνήσετε. Αντί αυτού μόλις ξυπνήσει καθίστε γύρω του και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε και να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια.

Αλλαγές στη συμπεριφορά

Μπορεί για παράδειγμα να παρατήσετε ότι ενώ το παιδί έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση για την τουαλέτα συμβαίνουν μικροατυχήματα, ενώ ξέρει και μπορεί να τρώει μόνο του ζητάει μπιμπερό και γενικά να συμπεριφέρεται σαν μωρό.

Αυτά τα πισωγυρίσματα θεωρούνται χαρακτηριστικά και φυσιολογικά όταν το παιδί βιώνει αλλαγές, για παράδειγμα ο ερχομός ενός νέου μέλους, ή μία στρεσογόνα κατάσταση.

Μην κριτικάρετε το παιδί για αυτή του συμπεριφορά, μόνο περισσότερο άγχος μπορεί να του προκαλέσετε. Μπορείτε, ωστόσο, να του αναθέσετε αρμοδιότητες πχ για τη φροντίδα του σπιτιού ή του μωρού εάν υπάρχει νέο μέλος στην οικογένεια.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους στα νήπια

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί νιώθει ότι είστε κοντά του, ακόμα και είστε μακριά του. Για παράδειγμα αν είναι ανήσυχο για το νηπιαγωγείο, πείτε του ότι θα το αποχωριστείτε μόνο για λίγο.
  • Μιλήστε με ήρεμο τόνο, ώστε να βοηθήσετε και το παιδί να ηρεμήσει.
  • Παρακινήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του με λόγια.

Πηγή: Very Well Family

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άγχος: Η Ελλάδα είναι η πιο αγχωτική χώρα για να ζεις