«Οι οίκοι ευγηρίας έχουν μεγάλη επικινδυνότητα διότι αν εκεί εμφιλοχωρήσει ο ιός μπορεί να γίνει καταστροφή»

13-04-2020

Τι αναφέρει ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος

«Οι οίκοι ευγηρίας έχουν μεγάλη επικινδυνότητα διότι αν εκεί εμφιλοχωρήσει ο ιός μπορεί αν γίνει καταστροφή» δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «Είναι ηλικιωμένοι, είναι άνθρωποι με προβλήματα υγείας για αυτόν το λόγο έσπευσε ο ΕΟΔΥ και πήγε και πήρε δείγματα και προχώρησε στις κινήσεις. Ο ΕΟΔΥ έχει κάνει δειγματοληψίες και σε άλλα γηροκομεία και θα συνεχίσει με το ίδιο πρόγραμμα».

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές για καταυλισμούς Ρομά σε Λάρισα και Ξάνθη

Όπως ανέφερε «Έχουν γίνει δειγματοληψίες και στη Ριτσώνα και θα συνεχισουν και σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και σε καταυλισμούς Ρομά. Είναι στον καθημερινό μας πρόγραμμα.

Αν δείτε το report του ΕΟΔΥ υπάρχει ένας χάρτης ο οποίος απεικονίζει τα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Η περιοχή της δυτικής Μακεδονίας ήταν μια περιοχή με αυξημένα κρούσματα. Όλα μεταβάλλονται. Η επιδημία ξεκίνησε από την περιοχή της Ηλείας, σιγά σιγά τα κρούσματα υποχώρησαν».

Πότε θα ξεκινήσουν τα τεστ από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

«Τα τεστ είναι διαφόρων ειδών. Τα μοριακά τεστ είναι τα πιο αξιόπιστα μέχρι στιγμής. Αύριο νομίζω, αλλιώς μέσα στην εβδομάδα, θα ξεκινήσει το Εθνικό Κέντρο Αίματος το οποίο έχει η δυνατότητα να κάνει μαζικά τεστ. Υπάρχουν ακόμη 2 τεστ, τα rapid test που είναι δύο ειδών, τα τεστ αντιγόνου και τα τεστ αντισώματος. Όλα αυτά τα τεστ δεν αποκλείουν το ένα το άλλο, έχουν μια συπληρωματικότητα μεταξύ τους», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ορός αντισωμάτων

«Πρόκειται για μια μεγάλη μελέτη που θα ξεκινήσει υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών του κυρίου Δημόπουλου, σχεδόν όλες οι χώρες έχουν ξεκινήσει παρόμοιες μελέτες. Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι ενδεχομένως αυτά να είναι χρήσιμα γιατί υπάρχει παρόμοια εμπειρία από παλαιότερους ιούς».

Πώς θα οργανωθούν τα κινητά συνεργεία ελέγχων του ΕΟΔΥ

«Θα πρέπει να είναι διαθέσιμες και να έχουν την απαραίτητη αξιοπιστία για να βγουν στο δρόμο» σχολίασε σχετικά ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Πώς εκτιμάται η κατάσταση

«Υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάσουμε γιατί ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ και χρεάζεται αυτοπειθαρχία. Όλοι θέλουμε να πάμε το Πάσχα στο χωριό μας αλλά αν συγκρατηθούμε μπορούμε να την κερδίσουμε τη μάχη αυτή», πρόσθεσε.

Οι ενδείξεις μας είναι θετικές. Οι επιδημιολόγοι μας εργάζονται πάνω σε αυτά τα μοντέλα ώστε να συμβουλεύσουν και εμάς και το υπουργείο Υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι εαν διατηρηθούμε σε αυτό το επίπεδο και το βελτιώσουμε θα οδηγηθούμε σε σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Διανύουμε ένα σκληρό Απρίλη» κατέληξε ο κ. Παναγιωτακόπουλος.