Αίμα: Η πρώτη μετάγγιση με τεχνητό αίμα στις ΗΠΑ

αίμα
19-11-2021

Ένας άνδρας που αρνήθηκε τη μετάγγιση αίματος για θρησκευτικούς λόγους έγινε ο πρώτος ασθενής στις Ηνωμένες Πολιτείες που έλαβε τεχνητό αίμα, όπως ανακοινώθηκε χθες στη Νέα Υόρκη.

Ο ασθενής, ένας 67χρονος Μάρτυρας του Ιεχωβά, έλαβε το υποκατάστατο αίματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μινεσότα στη Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα για να αντικαταστήσει το αίμα που χάθηκε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα, δήλωσε το νοσοκομείο και ο κατασκευαστής του υποκατάστατου αίματος.

Ο Μπομπ Λις, εκπρόσωπος του νοσοκομείου, είπε ότι ο γιατρός, Δρ. Ρόμπερτ Άντερσον, πίστευε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει εάν η μετάγγιση ήταν επιτυχής, επειδή ο ασθενής ήταν ακόμα στο νοσοκομείο. Ο κατασκευαστής, Alpha Therapeutic Corporation of Pasadena, Καλιφόρνια, ανέφερε ότι οι γιατροί το χαρακτήρισαν επιτυχία. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Δρ Άντερσον για σχόλιο.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, με 550.000 μέλη στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από 2 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, πιστεύουν ότι η Βίβλος απαγορεύει τις μεταγγίσεις.

Δόθηκαν έξι πίντες στον ασθενή

Ο Thomas Drees, πρόεδρος της Alpha Therapeutic, είπε ότι ο ασθενής από τη Μινεάπολη είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αγγειακή νόσο στο πόδι του, πήρε εξιτήριο και στη συνέχεια εισήχθη ξανά υποφέροντας από σοβαρή απώλεια αίματος και μόλυνση.

Ο ασθενής, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε, έλαβε δύο μεταγγίσεις, συνολικά έξι πίντες ενός γαλακτώδους υποκατάστατου αίματος που ονομάζεται Fluosol, είπε ο κ. Drees.

Το Fluosol αναπτύχθηκε από την Green Cross Corporation της Οσάκα της Ιαπωνίας, τη μητρική εταιρεία της Alpha Therapeutics. Ο κ. Drees είπε ότι είχε δοκιμαστεί σε περίπου 50 άτομα στην Ιαπωνία.

Είπε ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενημέρωσε την εταιρεία πριν από δύο εβδομάδες ότι θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιεί το υποκατάστατο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά η ομοσπονδιακή υπηρεσία πρέπει να εγκρίνει κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η εταιρεία απέρριψε τρία αιτήματα για το υποκατάστατο αίματος προτού χορηγήσει άδεια χρήσης στη Μινεάπολη, είπε.

Το Fluosol είναι ένα από μια ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται φθοράνθρακες, οι οποίες έχουν την ικανότητα να διαλύουν και να μεταφέρουν οξυγόνο ακριβώς όπως το πραγματικό αίμα.