Άκης Σκέρτσος: Σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου όλες οι προμήθειες των νοσοκομείων του ΕΣΥ

16-02-2020

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργούνται στο άμεσο μέλλον όλες οι προμήθειες για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα διευθύνεται ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα του ΕΣΥ, αποκαλύπτει την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, με άρθρο του στην εφημερίδα “Το Βήμα”.

Συγκεκριμένα, ο Άκης Σκέρτσος αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά το σχετικό άρθρο του:

“Στα χρόνια της κρίσης οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία σημείωσαν μια δραματική πτώση. Από το ένα άκρο της αλόγιστης κρατικής σπατάλης βρεθήκαμε στο άλλο, αυτό της ακραίας περιστολής, με εμφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τους δείκτες υγείας. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι σήμερα η χώρα μας να καταβάλει μόλις το 5,2% του ΑΕΠ της στη δημόσια υγεία, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. κινείται στο 7%. Ακόμη χειρότερα, η ιδιωτική δαπάνη των πολιτών, το λεγόμενο out-of-pocket-spending, είναι αναγκαστικά διπλάσιο από την υπόλοιπη Ευρώπη, περίπου 35% επί της συνολικής εθνικής δαπάνης υγείας.

Γίνεται να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα δημοσιας υγειας πληρώνοντας λιγότερους φόρους; Η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ναι.

Μια από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις είναι η δημιουργία ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που θα αναλάβει συνολικά τη διαχείριση των προμηθειών υγείας αλλά και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας των Νοσοκομείων.

Η αντίστοιχη δομή του NHS, του βρετανικού συστήματος που τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο 2018 εκτιμάται ότι επέφερε μείωση 42% στο σύνολο δαπανών υγείας με ταυτόχρονη βελτίωση του διαχειριστικού κόστους υλικών κατά 40%”.