Ακμή: Ποιες τροφές μειώνουν τα σπυράκια

γυναίκα έχει πρόβλημα με ακμή
17-09-2021

Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που προκαλεί λευκά και μαύρα στίγματα και σπυράκια. Εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν με νεκρό δέρμα και φυσικά έλαια. Είναι συχνότερη σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Τότε που οι ορμόνες προκαλούν τους λιπώδεις αδένες του σώματος να παράγουν περισσότερα έλαια.

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής. Συγκεκριμένα, τροφές πλούσιες στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα ακμής:

  • σύνθετοι υδατάνθρακες
  • ψευδάργυρος
  • βιταμίνες Α και Ε
  • ω-3 λιπαρά οξέα
  • αντιοξειδωτικά

Ακμή: Πώς επηρεάζει η διατροφή το δέρμα

Ένα πράγμα που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας είναι η διατροφή. Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν το σάκχαρό σας πιο γρήγορα από άλλα.

Όταν το σάκχαρό σας αυξάνεται γρήγορα, προκαλεί στο σώμα να απελευθερώσει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη. Η περίσσεια ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει στους λιπώδεις αδένες να παράγουν περισσότερα έλαια, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακμής.

Ορισμένα τρόφιμα που προκαλούν αιχμές στην ινσουλίνη περιλαμβάνουν:

  • ζυμαρικά
  • άσπρο ρύζι
  • άσπρο ψωμί
  • ζάχαρη

Λόγω της επίδρασής τους στην παραγωγή ινσουλίνης, αυτά τα τρόφιμα θεωρούνται υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα από απλά σάκχαρα.

Πιστεύεται επίσης ότι η σοκολάτα επιδεινώνει την ακμή, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει όλους τους ανθρώπους το ίδιο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.

Άλλοι ερευνητές έχουν μελετήσει τις συνδέσεις μεταξύ της λεγόμενης “δυτικής διατροφής” και της ακμής. Αυτό το είδος διατροφής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε:

  • υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη
  • γαλακτοκομικά
  • κορεσμένα λιπαρά
  • trans-λιπαρά οξέα

Σύμφωνα με έρευνες αυτά τα είδη τροφίμων διεγείρουν την παραγωγή ορμονών που μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία και την έκκριση υπερβολικού λιπαρών ουσιών από τους λιπώδεις αδένες.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η δυτική διατροφή συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα ακμής.

Ακμή: Ποιες τροφές πιστεύεται ότι βοηθούν το δέρμα

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο από σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στις ακόλουθες τροφές:

  • σπόροι ολικής αλέσεως
  • όσπρια
  • μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά

Τρόφιμα που περιέχουν τα ακόλουθα συστατικά θεωρούνται επίσης ωφέλιμα για το δέρμα επειδή μειώνουν τη φλεγμονή:

  • ψευδάργυρος
  • βιταμίνη Α και Ε
  • αντιοξειδωτικά

Ορισμένες επιλογές τροφίμων φιλικές προς το δέρμα περιλαμβάνουν:

  • κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, βερίκοκα και γλυκοπατάτες σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά
  • τομάτες
  • βατόμουρα
  • ψωμί ολικής αλέσεως
  • καστανό ρύζι
  • κινόα
  • γαλοπούλα
  • σπόροι κολοκύθας
  • φασόλια, μπιζέλια και φακές
  • σολομός, σκουμπρί και άλλα είδη λιπαρών ψαριών
  • ξηροί καρποί

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ακμή: Τι πρέπει να κάνετε το καλοκαίρι