Ακόμα και η απλή κίνηση κάνει καλό στην υγεία

26-12-2016

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι είχαμε συνδέσει την καλή φυσική κατάσταση με τις πολλές ώρες στο γυμναστήριο. Κι όμως! Δεν χρειάζεται να κάνουμε έντονη γυμναστική για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τώρα πως ακόμα και η απλή κίνηση καθ ολη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να κάνει καλό στην υγεία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν μετα-ανάλυση των στοιχείων από 174 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980-2016 και αφορούσαν τη σχέση ανάμεσα στη συνολική σωματική δραστηριότητα και στις διάφορες ασθένειες.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, έδειξαν πως η οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα και κίνηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για πέντε συχνές χρόνιες παθήσεις:
Καρκίνο του μαστού
Καρκίνο του εντέρου
Διαβήτη
Καρδιοπάθεια
Εγκεφαλικό
 
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μουχάμαντ Φορουνζαφάρ το μήνυμα που προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης είναι πως εκτός από το γυμναστήριο και τα αθλήματα, το να εμπλέκεται σε καθημερινές σωματικές δραστηριότητες όπως οι δουλειές του σπιτιού, η κηπουρική, οι μετακινήσεις στη δουλειά και σε άλλα μέρη με τα πόδια και όχι με μέσα μεταφοράς, το ποδήλατο βοηθά πάρα πολύ στην καλή φυσική κατάσταση.
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για καλή φυσική κατάσταση χρειάζονται 600 μεταβολικά ισοδύναμα λεπτά μέσα στην εβδομάδα (τα ισοδύναμα από μεταβολική άποψη λεπτά αποτελούν ένα ομοιόμορφο δείκτη μέτρησης των ποικίλων σωματικών δραστηριοτήτων με βάση την ενέργεια που δαπανάται σε κάθε δραστηριότητα). Αυτά τα 600 «μεταβολικά» λεπτά αντιστοιχούν σε 150 λεπτά γρήγορου περπατήματος την εβδομάδα ή 75 λεπτά τρεξίματος. 
 
Όπως φάνηκε όμως από τη νέα μελέτη τα περισσότερα οφέλη υπάρχουν όταν η συνολική εβδομαδιαία δραστηριότητα κινείται σε επίπεδο 3.000 έως 4.000 τέτοιων ισοδύναμων λεπτών. Ενδεικτικά, ενώ με 600 «μεταβολικά» λεπτά δραστηριότητας ο κίνδυνος διαβήτη μειώνεται κατά 2%, με 3.600 «μεταβολικά» λεπτά η μείωση του κινδύνου φθάνει το 21%.
 
Για να πετύχει κανείς τον χρόνο των 3.000 έως 4.000 μεταβολικά ισοδύναμων λεπτών, μπορεί να κάνει διάφορους συνδυασμούς σωματικής δραστηριότητας, που τελικά θα έχουν εξίσου ευεργετικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορεί σε καθημερινή βάση να αφιερώνει δέκα λεπτά για να ανεβαίνει σκάλες, 15 λεπτά για να καθαρίζει το σπίτι του, 20 λεπτά για να περιποιείται τον κήπο του, 20 λεπτά για να τρέχει σε ανοιχτό χώρο ή σε γυμναστήριο, 25 λεπτά για να περπατά ή να κάνει ποδήλατο κ.α.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: