Ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα σώζει ζωές

26-12-2016
Μπορεί όλοι να έχουμε στο μυαλό μας πως για να κάνει κανείς καλό στην υγεία του πρέπει να κάνει σωστή και τακτική γυμναστική σε οργανωμένο γυμναστήριο. Κι όμως. Επιστήμονες τώρα λένε πως ακόμα και μισή ώρα απλό περπάτημα είναι αρκετό για να σώσει κανείς την υγεία του.
 
Ερευνητές ανέλυσαν προσεκτικά 40 διαφορετικές μελέτες σχετικά με την σωματική δραστηριότητα και τις επιπτώσεις της στην υγεία που είχαν δημοσιευτεί τα τελευταία τρία χρόνια. Και συμπέραναν πως τριάντα λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες μας για 24 νοσήματα!
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής» (IJCP), η συστηματική φυσική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος είναι οι δύο συνήθειες που πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε αν θέλουμε να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια.
 
Για ποιες ασθένειες όμως έχουμε μειωμένες πιθανότητες όταν περπατάμε μισή ώρα την ημέρα; 
– Κάθε είδους καρδιαγγειακό νόσημα (μεταξύ αυτών καρδιοπάθεια, ισχαιμικά εγκεφαλικά, αιμορραγικά εγκεφαλικά)
– Καρκίνο (γενικώς και διάφορες επιμέρους μορφές, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού)
– Οστεοπόρωση
– Διαβήτη τύπου 2
– Κατάθλιψη
– Παχυσαρκία
– Υπέρταση
– Στυτική δυσλειτουργία
– Άνοια
– Οσφυαλγία
 
Δεν είναι όμως μόνο μείωση του κινδύνου για εμφάνιση ασθενειών. Η απλή σωματική δραστηριότητα για μισή ώρα την ημέρα μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα ασθενειών όπως καρδιοπάθεια, καρκίνο, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση ή άνοια. Αρκούν μόνο 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα.