Ακριβό ιατρικό εξοπλισμό σε “ασθενείς” συγγενείς τους ενέκριναν υπάλληλοι του ΙΚΑ

26-12-2016

Ακριβό ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα σε δήθεν ασθενείς … ενέκριναν υπάλληλοι του ΙΚΑ και λάμβαναν τη σχετική αποζημίωση από το Ταμείο στους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς! Την υπόθεση ερευνά η δικαιοσύνη και ήδη έχουν προφυλακιστεί δυο από τους εννέα συνολικά κατηγορουμένους.

Η υπόθεση αφορά στο ΙΚΑ Αιγάλεω και από τις έρευνες που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι ασφαλισμένοι στο ταμείο που σύμφωνα με τα παραστατικά εμφανίζονταν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, βρίσκονται κανονικά  στις εργασίες τους. Από τις έρευνες προέκυπτε ότι τους είχε εγκριθεί η χορήγηση ιατρικού εξοπλισμού, κ.ά για τα προβλήματα που δήθεν αντιμετώπιζαν. 

Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι φέρονται ότι  «χρησιμοποιούσαν» IBAN από λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων  και κατέθεταν χρήματα για διάφορες  ιατρικές δαπάνες. Στη συνέχεια παρενέβαιναν στους υπολογιστές άλλαζαν τους αριθμούς των IBAN καταθέτοντας τα χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς και  μετά την κατάθεση των χρημάτων «διόρθωναν» τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ενδεικτικά, από έλεγχο διαπιστώθηκε:

* Στις 06-06-2013 χορηγούνται σε ασφαλισμένη  υλικά αυτοκαθετηριασμού (υδρόφιλοι καθετήρες με ουροσυλλέκτες), είδος που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα η γυναίκα εμφανίζεται να εργάζεται κανονικά με είκοσι πέντε (25) ημέρες απασχόλησης κατά μήνα σε ιδιωτικό ιατρείο, στην περιοχή του Κολωνακίου Αττικής. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τρεις ακόμη ασφαλισμένους οι οποίοι δεν είχαν απουσιάσει ούτε μία ημέρα από την εργασία τους.

*Σε άλλη σε ασφαλισμένη εμφανίζεται να έχει χορηγηθεί το είδος «άρθρωση γόνατος με υδραυλική περιστροφή» ,στις  19-08-2015. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντικαθίσταται μετά από πέντε (5) έτη. Ωστόσο, με νεώτερη απόφαση ,τον Οκτώβριο του 2015 χορηγείται το είδος δυναμικός διορθωτικός κηδεμόνας ιδιοπαθούς σκολίωσης σπονδυλικής στήλης. Το συγκεκριμένο είδος σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αφορά παιδιά ηλικίας έως δέκα έξι (16) ετών και αντικαθίσταται μετά από δέκα οχτώ (18) μήνες. Παρόλα αυτά το ίδιο είδος χορηγήθηκε στην εν λόγω ασφαλισμένη  και δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος . Έχει δε χορηγηθεί σε αυτή  και  μηχάνημα ορθοστάτισης και βάδισης  που  χορηγείται σε ασθενείς με παραπληγία ή τετραπληγία. Παρόλα αυτά και η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν έλειψε ούτε μία ώρα από την εργασία της  σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.