Οι “αλχημείες” στην τιμολόγηση των φαρμάκων βλάπτουν την υγεία των ασθενών

28-07-2017

Με «αλχημείες» φαίνεται ότι γίνεται η τιμολόγηση φαρμάκων στη χώρα μας! Οι νόμοι αγνοούνται, οι μειώσεις τιμών δεν εφαρμόζονται αλλά δημιουργούνται επιτροπές και επιτροπές για την παρακολούθηση, μεταξύ άλλων, της φαρμακευτικής δαπάνης που βαίνει αυξανόμενη.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ στο πεδίο που τον αφορά για την τιμολόγηση  των  φαρμακευτικών προϊόντων, ερμηνεύει και εφαρμόζει με τρόπο τέτοιο την Υ.Α, αρ.ΦΕΚ 1102/19-4-2016,άρθρο 7 παρ.2 που μάλλον δεν προκύπτουν τα αναμενόμενη οφέλη.

Ειδικότερα ,ενώ στην ανωτέρω ΥΑ αναφέρεται ότι από 1/1/2017, κατά την ανακοστολόγηση των φαρμάκων off patent, οι  μειώσεις  δεν εφαρμόζονται  για τα προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας 0.15  ευρώ και  κάτω, αυτό αγνοήθηκε, ενώ ελήφθη υπ όψη για την ανατιμολόγηση , μόνο  το αναφερόμενο πλαφόν λιανικής τιμής 4.50 ευρώ . Τι σημαίνει αυτό και ποια ήταν η πρόθεση της Υπουργικής απόφασης ,που όμως δεν τηρήθηκε?

Όταν προβλέπεται ως όριο μείωσης το κόστος ημερήσιας θεραπείας 0,15 ευρώ , σημαίνει ότι για τη μηνιαία θεραπεία  π.χ 30 ταμπλέτες το μήνα, το όριο μείωσης  είναι 4.50 ευρώ.

Όμως το όριο των 4.50 ευρώ, ο ΕΟΦ  το χρησιμοποίησε και για τα προϊόντα με μικρότερη συσκευασία π.χ 14  ημερήσιες δόσεις (π.χ συσκευασία με14 χάπια) στα οποία ο «κόφτης» ,αν είχε ληφθεί υπ όψη το κόστος ημερήσιας θεραπείας, θα  ήταν στα 2.25 ευρώ, δηλ. 14 χάπια*0.15=2.25 ευρώ  και όχι το  4.50 ευρώ που εφάρμοσε ο ΕΟΦ.

Το πλαφόν των 4,50€ κάτω από το οποίο δεν ανακοστολογούνται τα off patent πρωτότυπα φάρμακα δημιουργεί μεταξύ των άλλων και τα παρακάτω προβλήματα :

  1. Άνιση μεταχείριση στη διαμόρφωση τιμών των φαρμάκων

Το γεγονός ότι δεν εξετάζεται το μέγεθος της συσκευασίας ή η θεραπεία μηνός ειδικά για τα φάρμακα χρόνιων παθήσεων διαμορφώνει διάκριση μεταξύ των φαρμάκων που ανακοστολογούνται και αυτών που υπάγονται στην προστασία, κι αυτό γιατί, το ίδιο πλαφόν ισχύει για συσκευασία ομοειδών φαρμάκων με 10, 14 ή 28 δισκία.

Π.χ.  Δεν ανακοστολογείται κατ΄ ουσίαν το πρωτότυπο προϊόν ( …) που έχει 10 δισκία, ενώ η μηνιαία θεραπεία υπερβαίνει τα 15,0€.

Το αποτέλεσμα είναι να ευνοούνται σκανδαλωδώς διακριτές δραστικές ουσίες.

  1. Παράδοξα φαινόμενα στην τελική τιμή διαφορετικών συσκευασιών.

Το σύστημα προστατεύει τις διαφορετικές συσκευασίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προϊόντα όπου τα 14 δισκία έχουν την ίδια τιμή με τα 28 δισκία .

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με πιθανές ωφελιμιστικές επιλογές των ΚΑΚ, ζημιώνει κατά βάση τον ασθενή και τον υποχρεώνει να πληρώνει μεγάλες συμμετοχές.

Τα παραπάνω προβλήματα εξαλείφονται άμεσα, αν στην υπό έκδοση νέα Υπουργική Απόφαση τιμολόγησης ληφθεί υπόψη  μόνο το κόστος ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ) του φαρμάκου και όχι συγκεκριμένο ποσό ως πλαφόν  λιανικής τιμής  κάτω από το οποίο δεν θα γίνονται μειώσεις και ανεξαρτήτως συσκευασία. Και βέβαια να υποχρεωθεί να αποζημιώνονται για χρόνιες παθήσεις για τους ασθενείς που ακολουθούν σταθερή φαρμακευτική αγωγή, μόνο συσκευασίες μηνιαίας θεραπείας ,που είναι οικονομικότερες τουλάχιστον κατά 12%