ΑΛΦΡΕΝΤ ΣΕΡΓΟΥΝΤ ΡΟΜΕΡ

Alfred Romer
23-12-2021

Ο Άλφρεντ Σέργουντ Ρόμερ (28 Δεκεμβρίου 1894 – 5 Νοεμβρίου 1973) ήταν Αμερικανός παλαιοντολόγος και βιολόγος και ειδικός στην εξέλιξη των σπονδυλωτών.

Ο Ρόμερ ήταν δεινός πρακτικός μαθητής της εξέλιξης των σπονδυλωτών. Συγκρίνοντας γεγονότα από την παλαιοντολογία, τη συγκριτική ανατομία και την εμβρυολογία, δίδαξε τις βασικές δομικές και λειτουργικές αλλαγές που συνέβησαν κατά την εξέλιξη των ψαριών στα προγονικά χερσαία σπονδυλωτά και από αυτά σε όλα τα άλλα τετράποδα. Πάντα τόνιζε την εξελικτική σημασία της σχέσης μεταξύ της μορφής και της λειτουργίας των ζώων και του περιβάλλοντός τους.

Μέσω του εγχειριδίου του «Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών», ο Ρόμερ έθεσε τα θεμέλια για την παραδοσιακή ταξινόμηση των σπονδυλωτών. Συνέγραψε την τότε ευρέως διάσπαρτη ταξινόμηση των διαφορετικών ομάδων σπονδυλωτών και τα συνδύασε σε ένα ενιαίο σχήμα, δίνοντας έμφαση στην τάξη και την επισκόπηση. Με βάση την έρευνά του για τα πρώιμα αμφίβια, αναδιοργάνωσε τους λαβυρινθοδοντικούς. Η ταξινόμηση του Ρόμερ ακολουθήθηκε από πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς, κυρίως τον Robert L. Carroll, και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται.