Αλκοόλ: Μπορεί να λειτουργήσει και ως παυσίπονο

02-05-2017

Όλοι μας θα πιούμε ένα, δυο ποτηράκια όταν βρεθούμε με παρέα. Κι έρευνες έχουν δείξει πως το αλκοόλ με μέτρο μπορεί και να κάνει καλό στην υγεία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τώρα, έρευνα Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πως το αλκοόλ μπορεί να καταπολεμήσει και τον πόνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρίνουϊτς και το King’s College του Λονδίνου στη Βρετανία εξέτασαν στοιχεία από 404 πάσχοντες από χρόνιο πόνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Pain. Έδειξαν πως δυο με τρία μεγάλα ποτήρια μπύρα ή κρασί μπορεί να καταπολεμούν τον πόνο και να αυξάνουν την αντοχή σε αυτόν περισσότερο απ’ ό,τι τα κοινά παυσίπονα.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, όταν οι εθελοντές αποκτούσαν επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους ίσα με 0,08% παρουσίαζαν «μικρή αύξηση στην αντοχή στον πόνο» και «μέτρια έως υψηλή μείωση στην ένταση του πόνου».

Επίπεδα αλκοόλ 0,08% αποκτά κανείς όταν πίνει 3-4 κλασικές μονάδες αλκοόλ. Μια μονάδα αλκοόλ είναι ίση με ένα ποτηράκι κρασί των 125 ml ή ένα μικρό ποτήρι μπύρας των 300 ml.

Τα νέα ευρήματα εξηγούν γιατί πολλοί άνθρωποι που βασανίζονται από χρόνιους πόνους κάνουν συχνά κατάχρηση αλκοόλ, γράφουν οι ερευνητές

Όπως γράφουν στο άρθρο τους, οι εθελοντές είχαν συμμετάσχει σε 18 προγενέστερες μελέτες για τον χρόνιο πόνο, οι οποίες είχαν συγκρίνει τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ, σε σύγκριση με την μη κατανάλωση, σε 13 τεστ αντοχής στον πόνο.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Trevor Thomson ,οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στον πόνο των εθελοντών ήταν παραπλήσιες με εκείνες που παρατηρούνται όταν κάποιος παίρνει οπιοειδή αναλγητικά, όπως η κωδεΐνη και πιο ισχυρές από εκείνες που παρατηρούνται με τη λήψη παρακεταμόλης.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πίνει κανείς για να αντέξει τους πόνους του, έσπευσε να επισημάνει, διότι ανεξάρτητα από την αιτία της κατανάλωσης, γεγονός παραμένει ότι το πολύ αλκοόλ έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, είπε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Δεν αυξάνει την ερωτική επιθυμία
Αλκοόλ: Πως η κατανάλωση του ενισχύει τη μνήμη μας