Αλκοόλ: Πως ανοίγει την όρεξη

12-01-2017

Έχουμε πει πολλές φορές πως το αλκοόλ με μέτρο μπορεί να κάνει καλό στην υγεία. Όταν όμως καταναλώνεται με υπερβολή μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον οργανισμό μας. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πως το αλκοόλ προκαλεί αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που μας ανοίγουν την όρεξη.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Francis Crick έκαναν πειράματα σε ποντίκια. Τους έδιναν επί τρεις ημέρες σε ομάδα ποντικιών γενναίες δόσεις αλκοόλ (στους ανθρώπους θα αντιστοιχούσαν σε 1,5 μπουκάλι κρασί ημερησίως) και μελετούσαν τον εγκέφαλό τους για να δουν τι θα συμβεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Communications, έδειξαν πως το αλκοόλ ενεργοποιεί τα νευρικά μηνύματα που δίνουν εντολή στο σώμα να καταναλώσει περισσότερη τροφή διότι δεν τρώει αρκετή και έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα ενεργειακά αποθέματά του.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε αυξημένη δραστηριότητα σε μία ομάδα νευρικών κυττάρων που λέγονται AGRP και φυσιολογικά ενεργοποιούνται όταν λιμοκτονεί ο οργανισμός.

Ο επικεφαλής της έρευνας Ντένις Μπάρντακωφ και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται πως το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, είναι καλά τεκμηριωμένο πως η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται στους ανθρώπους με υπερκατανάλωση τροφής, αλλά κανονικά αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Και αυτό, διότι η αιθανόλη (αλκοόλ) είναι ένα συστατικό με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (παρέχει πολλές θερμίδες) και η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων καταστέλλει τα μηνύματα της όρεξης στον εγκέφαλο.

Η ενεργοποίηση αυτή είχε ως επακόλουθο να αυξήσουν τα ποντίκια την πρόσληψη τροφής, για να αντισταθμίσουν την «έλλειψη» τροφής που ο εγκέφαλός τους νόμιζε ότι βιώνουν.

Όταν οι ερευνητές χορήγησαν στα ζώα ένα φάρμακο που μπλοκάρει τη λειτουργία των κυττάρων AGRP, τα ζώα άρχισαν να τρώνε λιγότερο, γεγονός που υποδηλώνει ότι όντως τα συγκεκριμένα κύτταρα ήταν η ρίζα του κακού.

Όπως λένε οι ειδικοί, το εύρημά τους εξηγεί γιατί τρώνε περισσότερο όσοι πίνουν συστηματικά και θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος της παχυσαρκίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ένα ποτηράκι αλκοόλ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Οι γυναίκες πλέον πίνουν αλκοόλ όπως οι άντρες