Αλκοόλ: Ωφελεί μόνο τους άνω των 40 ετών

ένα ποτήρι με αλκοόλ
18-07-2022

Φαίνεται πως οι νέοι πρέπει να εξακολουθούν να αποφεύγουν το αλκοόλ. Νέα μεγάλη διεθνή μελέτη αποκαλύπτει πως το αλκοόλ εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των νέων. Ωφελεί μόνο τους άνω των 40 ετών σε μικρές ποσότητες.

Στο συμπέρασσμα πως οι νέοι δεν πρέπει να πίνουν καθώς το αλκοόλ εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους κατέληξαν οι επιστήμονες στο Global Burden of Diseases, του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ το οποίο παράγει δεδομένα για τα αίτια ασθενειών και θανάτων σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον η ίδια έρευνα πριν 4 χρόνια ανέφερε πως ακόμη και το περιστασιακό ποτό είναι επιβλαβές για την υγεία και πρότεινε οι κυβερνήσεις να συμβολεύουν τους πολίτες να απέχουν πλήρως.

Ύστερα από την ανάλυση νέων δεδομένων, οι επιστήμονες κατέληξαν σε νέα συμπεράσματα.

Αλκοόλ και ηλικία

Συγκεκριμένα, οι νέοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία τους από την κατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με τους ηλικιωμένους. Επιπροσθέτως, οι άνω των 40 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα μπορεί να επωφεληθούν από την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, όπως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα.

«Το μήνυμά μας είναι απλό: οι νέοι δεν πρέπει να πίνουν, αλλά οι ηλικιωμένοι μπορεί να ωφεληθούν από μικρές ποσότητες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια μετρικών επιστημών υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Αν και μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι νεαροί ενήλικες θα απέχουν από το ποτό, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να κοινοποιήσουμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ώστε ο καθένας να μπορεί να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για την υγεία του» συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το έτος 2020 υπολογίζεται πως 1.34 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταναλώσει επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ, σύμφωνα με την ανάλυση καταναλωτικών συνηθειών σε 204 χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εργασία: Πόσες ώρες δουλειάς αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ