Αλκοόλ: Οι διαφημίσεις ποτών στην τηλεόραση ωθούν τους εφήβους στο αλκοόλ

26-12-2016
Η τηλεόραση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Την ανοίγουμε μόλις ξυπνήσουμε και την κλείνουμε πριν κοιμηθούμε. Πολλές φορές δε κοιμόμαστε και με την τηλεόραση ανοικτή. Οι έφηβοι φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Τώρα όμως έρευνα δείχνει πως η τηλεόραση μπορεί να ωθεί τους εφήβους στο αλκοόλ. Πώς; Με τις διαφημίσεις των ποτών.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης βρήκαν πως υπάρχει μεγάλη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ στους εφήβους κάτω από τα 18 και στις διαφημίσεις στην τηλεόραση.
 
Όπως προέκυψε από την έρευνα τους, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Drug and Alcohol Abuse, οι διαφημίσεις ποτών στην τηλεόραση ένας έφηβος έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αγοράσει ένα αλκοολούχο ποτό εάν έχει δει μια ανάλογη διαφήμιση στην τηλεόραση.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως οι έφηβοι επηρεάζονται και από τα περιοδικά και πως έχουν 36% περισσότερες πιθανότητες να πιουν εάν έχουν διαβάσει ένα ανάλογο άρθρο σε κάποιο περιοδικό.
 
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η κατανάλωση αλκοόλ στις ηλικίες τις εφηβείας έχει αρχίσει να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Παροτρύνουν δε τους ανθρώπους των ΜΜΕ να είναι αρκετά προσεκτικοί με αυτά που δημοσιεύουν και τις κυβερνήσεις να κάνουν πιο αυστηρούς τους νόμους περί διαφήμισης προϊόντων. 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: