Αλκοτέστ: Μάθετε πόσο μπορείτε να πίνετε πριν οδηγήσετε

26-12-2016

Είσθε οδηγός και θέλετε να βγείτε το βραδάκι για ποτό το βράδυ με τους φίλους σας;  Ξανασκεφτείτε  εάν πρέπει ή όχι να πάρετε το αυτοκίνητο. Γιατί ακόμη και αυτό που λέμε ποτό με μέτρο εάν σας γίνει από την τροχαία αλκοτεστ μπορεί να σας στοιχίσει ένα διόλου ακαταφρόνητο χρηματικό πρόστιμο και μία ταλαιπωρία η οποία θα σας κάνει τη βραδιά να σας μείνει αξέχαστη και όχι με ευχάριστο τρόπο.

Για να έχετε λοιπόν γνώση τι προβλέπει ο ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και να πάρετε σωστή απόφαση στην επόμενη έξοδο έχετε υπόψη σας τα εξής:

Ο οδηγός που οδηγεί το όχημά του με 0,25-0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα με τη συσκευή του ακλοολομέτρου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο οδηγός  που οδηγεί το όχημά του διαπιστωθεί ότι η συγκέντρωση οινοπνεύματος είναι άνω των 0,40-0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενο αέρα, τότε αφαιρείται επιτόπου η άδεια οδήγησης και επιστρέφεται με την παρέλευση τριμήνου και εφόσον προσκομισθεί η απόδειξη καταβολής του διοικητικού προστίμου που είναι 700 ευρώ.

Με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών, διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ και αφαίρεση επιτόπου της άδειας για 6 μήνες τιμωρείται ο οδηγός που διαπιστωθεί ότι η συγκέντρωση οινοπνεύματος ανά λίτρο εκπνεόμενο αέρα είναι άνω του 0,60 με την αντίστοιχη συσκευή του αλκοολόμετρου.

Να σημειωθεί ότι και στις τρεις  παραπάνω περιπτώσεις το όχημα ακινητοποιείται και έρχεται γερανός και το παίρνει, εκτός εάν έρθει και το παραλάβει άλλος οδηγός αφού πρώτα γίνει και σε αυτόν έλεγχος οινοπνεύματος.

Για να έχετε μάλιστα μία εικόνα τι σημαίνει το 0,25, αυτό “μεταφράζεται” σε  δύο μπύρες για τους άντρες και κάτι λιγότερο για τις γυναίκες, αφού η συγκέντρωση οινοπνεύματος στον οργανισμό έχει να κάνει με το βάρος μας αλλά βέβαια και με την ικανότητα που έχει ο κάθε οργανισμός να μεταβολίζει το αλκοόλ.