Αλλάζει ο ΕΟΠΥΥ τον τρόπο πληρωμής των οφειλών στους φαρμακοποιούς

Υπουργείο Υγείας
26-12-2016

Μετά από αλλεπάλληλες  συσκέψεις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν από εδώ και στο εξής οι οφειλές του Οργανισμού προς τους φαρμακοποιούς να αποπληρώνονται όχι στους φαρμακευτικούς συλλόγους όπως γινόταν μέχρι τώρα  αλλά κατευθείαν στους  φαρμακοποιούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνονται οι φαρμακοποιοί που δεν συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις και δεν έχουν σταματήσει να δίνουν με πίστωση τα φάρμακα στους ασφαλισμένους.

Με την απόφαση αυτή ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να ανακόψει το κύμα των κινητοποιήσεων που θα ξεσπάσει σε όλη τη χώρα με γενικευμένη άρση της πίστωσης έπειτα από απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου από την πρώτη Σεπτεμβρίου.

Στην απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις  αφού  εκφράζονται ενστάσεις  τόσο για το αν  είναι σύννομη  αλλά και ηθική.

Πάντως έτσι και αλλιώς το μέτωπο των φαρμακοποιών δεν είναι αρραγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι  υπήρχαν φαρμακευτικοί σύλλογοι που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα τις κινητοποιήσεις αλλά και φαρμακευτικοί σύλλογοι που ήθελαν να διαφοροποιηθούν από τις αποφάσεις που πήρε ο ΠΦΣ.

Ακόμα και μέσα στους ίδιους τους φαρμακευτικούς συλλόγους υπήρχαν έντονες διαφοροποιήσεις όπως συνέβη στην περίπτωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αθήνας όπου  την  ανακοίνωση  για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ακολούθησαν οι κατηγορίες του αντιπροέδρου κου Καλογερόπουλου κατά του προέδρου κου Λουράντου για αυθαιρεσίες στη λήψη της απόφασης.