ΑΛΜΡΟΘ ΡΑΙΤ

Almroth Wright
29-04-2021

Ο Άλμροθ Ράιτ (10 Αυγούστου 1861 – 30 Απριλίου 1947) ήταν Βρετανός βακτηριολόγος και ανοσολόγος. Είναι γνωστός για την ανάπτυξη ενός συστήματος εμβολιασμού κατά του τυφοειδούς πυρετού, αναγνωρίζοντας από νωρίς ότι τα αντιβιοτικά θα δημιουργούσαν ανθεκτικά βακτήρια. Ήταν επίσης ισχυρός υποστηρικτής της προληπτικής ιατρικής.

Το 1902 ο Ράιτ ξεκίνησε ένα ερευνητικό τμήμα στο St Mary’s Hospital Medical School στο Λονδίνο. Ανέπτυξε ένα σύστημα εμβολιασμού κατά του τυφοειδούς πυρετού και συγκέντρωσε τις χυμικές και κυτταρικές θεωρίες της ανοσίας δείχνοντας τη συνεργασία μιας ουσίας (που ονόμασε οψονίνη) που περιέχεται στον ορό με τα φαγοκύτταρα ενάντια στα παθογόνα. Αναφέροντας το παράδειγμα του Δεύτερου Πολέμου των Μπόερ, κατά τον οποίο πολλοί στρατιώτες πέθαναν από ασθένειες που μπορούν εύκολα να προληφθούν, ο Ράιτ έπεισε τις ένοπλες δυνάμεις ότι 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τα στρατεύματα στη βόρεια Γαλλία θα έπρεπε να παραχθούν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Ράιτ ίδρυσε ένα ερευνητικό εργαστήριο προσαρτάται στο νοσοκομείο της Βρετανικής Εκστρατευτικής Δύναμης που ορίζεται με αριθμό 13, Γενικό Νοσοκομείο στη Boulogne-sur-Mer.

Το 1919 ο Ράιτ επέστρεψε στο St Mary’s και παρέμεινε εκεί μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1946. Μεταξύ των πολλών βακτηριολόγων που ακολούθησαν τα βήματα του Ράιτ στο St Mary’s ήταν ο Sir Alexander Fleming, ο οποίος με τη σειρά του ανακάλυψε αργότερα τη λυσοζύμη και την πενικιλίνη. Ο Ράιτ εξελέγη Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας τον Μάιο του 1906. Ο Λέοναρντ Κόλμπρουκ έγινε βοηθός του από το 1907 και συνέχισε να εργάζεται μαζί του μέχρι το 1929.

Ο Ράιτ προειδοποίησε νωρίς ότι τα αντιβιοτικά θα δημιουργούσαν ανθεκτικά βακτήρια, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο. Έκανε τις σκέψεις του για την προληπτική ιατρική με επιρροή, τονίζοντας τα προληπτικά μέτρα. Οι ιδέες του Ράιτ επαναβεβαιώθηκαν πρόσφατα -70 χρόνια μετά τον θάνατό του- από σύγχρονους ερευνητές σε άρθρα σε περιοδικά όπως το Scientific American. Υποστήριξε επίσης ότι οι μικροοργανισμοί είναι φορείς της ασθένειας αλλά όχι η αιτία της, μια θεωρία που του χάρισε το παρατσούκλι “Almroth Wrong” από τους αντιπάλους του. Ένα άλλο υποτιμητικό ψευδώνυμο ήταν «Σερ Σχεδόν Ράιτ».

Πρότεινε επίσης να εισαχθεί η λογική ως μέρος της ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά η ιδέα του δεν υιοθετήθηκε ποτέ. Ο Ράιτ επεσήμανε επίσης ότι ο Παστέρ και ο Φλέμινγκ, αν και και οι δύο εξαιρετικοί ερευνητές, δεν κατάφεραν να βρουν θεραπείες για τις ασθένειες για τις οποίες είχαν αναζητήσει θεραπείες, αλλά αντίθετα βρήκαν θεραπείες για εντελώς άσχετες ασθένειες.

Ο Ράιτ ήταν ισχυρός υποστηρικτής της θεωρίας του Πτομαΐνου για την αιτία του σκορβούτου. Η θεωρία ήταν ότι τα κακώς συντηρημένα κρέατα περιείχαν αλκαλοειδή που ήταν δηλητηριώδη για τον άνθρωπο όταν καταναλώνονταν. Αυτή η θεωρία ήταν διαδεδομένη όταν ο Robert Falcon Scott σχεδίασε τη μοιραία αποστολή του στην Ανταρκτική το 1911. Το 1932, η πραγματική αιτία της ασθένειας καθορίστηκε ότι ήταν η ανεπάρκεια από τη διατροφή ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού, που τώρα ονομάζεται Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ, Σκορβικό που σημαίνει Σκορβούτο).